Novosti

Kronika

"Moravice" Goranke Matić u "Prosvjeti"

Izložba "Moravice" Goranke Matić u zagrebačkoj "Prosvjeti“ predstavlja je u drugačijem svijetlu od njene uobičajene javne uloge društvenog fotografa. Ovdje je naglašen liričniji i umjetničkiji pristup, rekla je kustosica izložbe Una Popović

Large gor1

Goranka Matić

U prostoru SKD-a "Prosvjeta" u Zagrebu održava se izložba fotografija "Moravice" poznate fotografkinje Goranke Matić. Izložene 22 fotografije moravičkih pejsaža nastale 1985. godine zanimljiv su opus, stilski i tematski drugačiji od fotografija karakterističnih za njen rad, rečeno je na otvaranju izložbe 14. septembra kojem je prisustvovao veliki broj ljudi, mnogi i iz Moravica gdje je rođen i živio otac Goranke Matić. Izložba je otvorena dan poslije izložbe "Iskustvo u gužvi" u Muzeju suvremene umjetnosti MSU) u Zagrebu.

- Ovo je prvi puta da nakon 30 godina imamo saradnju dva muzeja suvremene umetnosti na tom nivou i ponosna sam zbog toga. Ponosna sam i na ovu izložbu u galeriji "Prosvjete" jer mislim da je toj izložbi tu i mesto. Te sam slike napravila 1985. s namerom da napravim izložbu u Beogradu. Shvatila sam da je to previše različito od onoga po čemu me ljudi znaju, pa je od tih slika objavljena samo jedna na naslovnici izložbe 1986. Posvećena je mom ocu koji je iz Moravica i živeo je tamo - rekla nam je Goranka Matić i dodala da su fotografije, osim u Beogradu, bile izložena i u muzejima savremene umjetnosti u Novom Sadu i Banjaluci.

Goranka Matić, Davorka Perić, Zdenka Badovinac i Una Popović

– U martu naredne godine biće izložba u Mariboru, pa onda u Crnoj Gori, a možda jednog dana i u Skopju, sve na poziv i interes tamošnjih muzeja. Ja sam sada u Zagrebu, a uskoro će i fotografi iz Zagreba imati manju izložbu u MSU u Beogradu - naglasila je i dodala da su Moravice za nju veliki sentiment i da ih je osjećala kao teritorij djetinjstva i odrastanja.

- Snimala sam ih krajem oktobra i početkom novembra kad priroda polako umire i priprema se za zimu - zaključila je Goranka Matić.

- "Moravice" su deo veće izložbe i velike retrospektiva "Iskustvo u gužvi" na čemu smo radili dve godine kako bi Goranku predstavile kao dokumentaristicu, novinarku, novinarskog fotografa i autorku. Izložba u SKD-u je potpuno drugačija od njene javne uloge društvenog fotografa; tu vidimo liričniji i umetničkiji pristup, ali želela sam da se kod Goranke pokaže slojevitost, razliku u žanrovima i temama i da pokažem karakter nje kao umetnice ali i hroničara vremena 80-ih i 90-ih godina. Njena fotografije su za nekoga nostalgija, za nekog teskoban trenutak, ali to je dokumentacija i priča o gradu i bivšoj zemlji u vremenima koja su za mnoge bila uzburkana, ali i i lepa - rekla nam je kustosica izložbe Una Popović iz beogradskog MSU-a, ističući da Goranka nije fotograf pejsaža, ali je fantastično uspjela snimiti liriku tih prostora. Zahvalila je na suradnji i podršci "Prosvjeti" i SNV-u.

Davorka Perić iz "Prosvjete" rekla nam je da je zgodan moment za ovu izložbu koju je Goranka Matić planirala u mladosti bila 30-godišnjica prvog mirovnog sporazuma u ratu 90-ih koji je spasio Gorski kotar.

- Mislim da je svima nama dobro došla suradnja. Ta je izložba put da "Prosvjeta" bude vidljivija u javnosti i da zaživi ovaj prostor koji omogućava druženja i kulturnu razmjenu - rekla je Perić.

Goranka Matić s gostima iz Moravica

U obraćanju prisutnima, ravnateljica zagrebačkog MSU-a Zdenka Badovinac naglasila je da izložba donosi izbor odličnih fotografija, a njenoj generaciji iskustvo i identifikaciju. Istaknula je i suradnju dvaju muzeja i "Prosvjete" kao posebnu i istaknula nadu da će se nastaviti.

Otvaranje je uveličao i nastup Zborxopa koji je pod vodstvom Jovane Lukić izveo nekoliko tradicionalnih pjesama, a treba napomenuti i da su prisutni Moravičani na čelu s dogradonačelnikom Vrbovskog Đorđem Busićem i predsjednikom gradskog VSNM-a Milanom Vukelićem najavili da će i drugi njihovi sumještani organizirano posjećivati izložbu koja će biti otvorena do 14. oktobra, a ona u MSU-u do kraja oktobra.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više