Novosti

Kronika

Monografija o KUD-u ‘Jovan Lazić’

Sedamdeset godina belomanastirskog KUD-a: Redakcioni odbor poziva bivše i sadašnje članove te druge građane da im ustupe fotografije, audio i videozapise, dokumente i svoja sjećanja, koji će pomoći da se stvori dobra monografija i obilježi vrijedan jubilej

Kw0vlv9u48f765g27iotzq0r6l9

Prikupljanje građe za monografiju

Krajem 1947. godine osnovano je u Belom Manastiru Radničko kulturno-umjetničko društvo ‘Jovan Lazić’, imenovano po baranjskom revolucionaru Jovanu Laziću (1919-1943) iz Majških Međa, koga su nakon strahovitog mučenja ubili mađarski fašisti u novosadskom zatvoru ‘Armija’. Po njemu je sve do mirne reintegracija bila nazvana i belomanastirska osnovna škola (danas Osnovna škola ‘Dr. Franjo Tuđman’).

U skladu sa shvaćanjima u tadašnjoj Jugoslaviji, KUD ‘Jovan Lazić’ njegovao je narodne igre i pjesme svih naroda i narodnosti, a posebno onih koji u većem broju žive u Baranji: Hrvata, Srba i Mađara. Uz folklor, KUD je njegovao i druge umjetnosti, na primjer dramsku, čak i balet, te je kroz svoje aktivnosti održavao kulturni i društveni život u Belom Manastiru i Baranji.

Tokom raspada Jugoslavije i za vrijeme mirne reintegracije taj KUD je ‘prenamenjen’ u Srpsko kulturno-umjetničko društvo (SKUD) ‘Jovan Lazić’, dok su druge nacionalne komponente osnovale svoje posebne KUD-ove: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Beli Manastir i Mađarsku kulturnu udrugu ‘Pelmonoštor’. U Belom Manastiru djeluje i Romsko kulturno-umjetničko društvo Đelem đelem.

Ove godine navršiće se 70 godina od osnivanja KUD-a ‘Jovan Lazić’ pa se tim povodom počelo s pripremama za izdavanje monografije koja će biti posvećena njegovoj sedamdesetogodišnjici postojanja. Tom zahtjevnom zadatku posvetila se aktuelna predsjednica SKUD-a doktorica medicine Svetlana Pešić, a u pripremi knjige pomoći će joj Nikola Živković, profesor jezika i književnosti u penziji, Radmila Ognjenović, predsjednica Srpskog udruženja žena ‘Dukat’, i Jadranka Radošević iz Belog Manastira, profesorica jezika i književnosti u Srednjoj školi Dalj i školska nadzornica - savjetnica za srpski jezik.

Da bi se što bolje prikazao nastanak, trajanje i djelovanje belomanastirskog KUD-a, potrebno je skupiti što je moguće opširniju i bogatiju građu. Zato su pozvani sadašnji i bivši članovi, a i drugi građani, da redakcionom odboru ustupe fotografije, audio i videozapise, dokumente i svoja sjećanja, koji će pomoći da se dobrom monografijom obilježi vrijedan jubilej.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više