Novosti

Intervju

Milan Prica: Plitvice su sad luksuz

Za domaće turiste Plitvička jezera su postala luksuzna destinacija, a mi smo uvijek bili mjesto za obiteljski izlet, kaže zamjenik načelnika Općine Plitvička jezera i iznajmljivač apartmana

Owkkyj4zab77qhqnqayny3kci7h

Milan Prica

Nacionalni park Plitvička jezera drastično je podigao cijenu ulaznica, što se pokušalo opravdati zaštitom prirodne baštine i postizanjem gospodarske održivosti. Sa cijenom ulaznice od 300 kuna Plitvička jezera postaju jedna od najskupljih prirodnih destinacija na svijetu. Što poskupljenje znači za domaće turiste, ali i za iznajmljivače apartmana?

Iznajmljivanje apartmana je jedina djelatnost od koje stanovništvo ovog kraja ima šansu živjeti jer u krugu od par stotina kilometara nema tvornice, a uz nerazvijeno stočarstvo perspektiva nam nije svjetla. Enormno povećanje dogodilo se prošle godine, kada su cijene skočile na 250 kula, ali posljednji skok je šokantan i direktan udar na privatne iznajmljivače. Vjerujem da je poskupljenje pokušaj da se nadoknadi prošlogodišnji manji broj posjetitelja, ali mi privatni iznajmljivači ne možemo pratiti taj ritam i sasvim sigurno smanjit će se broj posjetitelja. To je već vidljivo po rezervacijama za naredni period.

Najavljene su pogodnosti, kao Tjedan odmora od 10. do 19. travnja. Hoće li popusti u jednom tjednu ili za dva vikenda povećati broj turista?

Teško je očekivati da će se posebno organizirati dolazak u tjednu popusta. Za domaće turiste Plitvička jezera su postala luksuzna destinacija, a mi smo uvijek bili mjesto za obiteljski izlet. Ne dođe čovjek sam da hoda po Plitvicama. Ali kako jedna prosječna četveročlana obitelj može financijski podnijeti da samo na ulaznice potroši 840 kuna, ne uključujući hranu i piće? Nevjerojatno je da smo najskuplji Nacionalni park na svijetu. Znam da trebamo čuvati svoje, ali pretjeralo se.

Bili ste zaposleni u Nacionalnom parku. Unatoč poskupljenju, NP nije podigao kvalitetu?

U odnosu na današnje cijene nekadašnje su bile šest-sedam puta manje. Imali smo cijenu za domaće i za strance, ali naš čovjek je mogao sebi priuštiti boravak na našim Plitvičkim jezerima. U hotele se svih ovih godina nije ulagalo, bez obzira na rast cijena ulaznica. Posljednjih deset godina hotelski smještaj i usluga ubjedljivo su lošiji od privatnih apartmana, koje će sada ugušiti najnovijim poskupljenjem. Ali zato se počinje pričati da će konačno dva hotela u Nacionalnom parku podići na nivo od četiri i pet zvjezdica.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više