Novosti

Društvo

Miomirisne Plitvice

Pročistač u Rastovači postavljen je privremeno 2018., do izgradnje aglomeracije Plitvička jezera. Iako je rok za provedbu projekta do 2023., izgradnja 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača nije ni na vidiku

Large intrigator anja plitvice

Rastovača (foto Wikimedia Commons)

Početkom juna pojavila se vijest da više ne radi mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. U selu Rastovača, nekoliko minuta od glavnog ulaza u NP, širio se smrad od nagomilanih vreća s fekalnim muljem i otpadnih voda. Pročistač u Rastovači postavljen je privremeno 2018., do izgradnje aglomeracije Plitvička jezera. Iako je rok za provedbu projekta do 2023., izgradnja 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača nije ni na vidiku.

Načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač nam je otkrio da se uređaj za pročišćavanje nije pokvario. Kaže da izvođač radova nije htio raditi o svom trošku jer mu je ugovor istekao. Tvrdi da Hrvatske vode i NP Plitvička jezera nisu dali izjavu o osiguranim sredstvima sve donedavno pa zato nije mogla biti raspisana nova javna nabava. Javna ustanova NP Plitvička jezera i Hrvatske vode nadležne su za financiranje najma mobilnog uređaja, ali ispravno funkcioniranje je u nadležnosti Vodovoda Korenica.

- Više od pola godine upozoravali smo da ugovor ističe. Nisam dao direktorici Vodovoda da raspiše javnu nabavu dok Hrvatske vode i Park ne potvrde da su sredstva osigurana. Taj trošak nije smio biti prebačen na stanovništvo. Sad je potpisan ugovor za naredne četiri godine - objašnjava Kovač.

Na pitanje zašto se odugovlači s aglomeracijom, Kovač krivi vladajuće kojima, kako kaže, ne bi bilo drago da se u mandatu nezavisnog načelnika riješi tako velik problem.

- Bio sam na 31. završnom sastanku za aglomeraciju. Imamo projektnu dokumentaciju i javnu nabavu - zaključuje Kovač.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više