Novosti

Kronika

Maтурскo вeчe зa пaмћeњe

Вeчe вукoвaрских мaтурaнaтa: Шeздeсeтaк учeникa кojи су зaвршили срeдњoшкoлскo oбрaзoвaњe у нaстaви нa српскoм jeзику и ћириличнoм писму oкупилo сe нa дружeњу ЗВO-a

Tpvk80i7n563h8tpwdai0ay2xta

A sada na fakultet - Jelena Lazić i Una Dobrić

Zajedničko veće opština (ZVO) organizovalo je Veče maturanata na kojem se okupilo 60-ak učenika koji su završili srednjoškolsko obrazovanje u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u srednjim školama na području Vukovara.

- Ideja je bila da se maturanti okupe, da se međusobno upoznaju i razmene svoja iskustva i planove. Želja nam je bila da im upriličimo jedno lepo druženje, jedno veče koje će pamtiiti nakon svih obaveza koje su imali. Hteli da ih počastimo i da im pokažemo koliko nam znače - kaže profesorka Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a.

Pozivu su se odazvali maturanti iz vukovarske gimnazije, ekonomske, strukovne i Tehničke škole Nikola Tesla. Ovog leta njihovi putevi se razilaze. Jedni odlaze na studije, drugi u potragu za poslom, a neki svoju budućnost vide izvan Hrvatske.

- Planiram da idem na fakultet, da ga završim i napravim nešto od svog života. Želim biti psiholog ili profesor psihologije. To mi je životna želja koju sam sebi zacrtala još u šestom razredu osnovne škole - kaže Jovana Radošević iz Borova naselja, učenica Strukovne škole, smera hotelijersko-turistički tehničar. Ambiciozne planove ima i Jelena Lazić iz Vukovara koja je matematičku gimnaziju završila kao đak generacije.

- Moj plan je da upišem arhitekturu u Beogradu za koju se trenutno i pripremam. Nadam se da ću imati svoju arhitektonsku grupu kako bi mogli odlučivati o projektima koje ćemo provoditi i da neću biti ograničena nekom firmom. Planovi su usmereni ka dizajnu interijera - priča Jelena.

Milica Božić iz Banovaca, maturantkinja Strukovne škole planira na studije u Novi Sad, a kad završi želi da otvori svoju turističku agenciju. Nebojša Dugić iz Trpinje završio je smer tehničar za računarstvo u Tehničkoj školi Nikola Tesla u Borovu naselju. Studiraće u Osijeku na Elektrotehničkom fakultetu gde je odabrao trogodišnji smer informatike. Za razliku od Nebojše, njegov školski drug Stefan Vojnović planira da se zaposli.

- Za par dana krećem na rad u sezonu, a kad se vratim videću šta ću da radim, da li ću na školovanje ovde u Hrvatskoj ili u Srbiji. Ništa konkretno još ne znam osim da ću godinu dana sigurno pauzirati - govori Stefan.

Sličan izbor ima i njegov školski kolega Milan Vučićević. Već u julu putuje za London gde ima prijatelje i ujaka koji će mu pomoći oko pronalaska posla.

- Kad se vratim, planiram da upišem Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Svi mi kažu da se neću ni vratiti kad osetim pare, ali ja planiram da studiram i sigurno ću se vratiti - odlučan je Milan. Maturantkinja Ekonomske škole, Una Dobrić iz Trpinje, od jeseni će postati Novosađanka.

- Planiram da studiram na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za pedagogiju. Iskreno, volela bih da budem pedagog u mojoj Ekonomskoj školi - kaže Una.

Maturantima koji obrazovanje žele nastaviti u Srbiji, ZVO pomaže prilikom upisa.

- Prijavilo se 34-ero maturanata kojima smo izdali potvrde da mogu da koriste afirmativne mere prilikom upisa, drugim rečima da se upišu na budžet ravnopravno kao i državljani Srbije -pojašnjava profesorka Stojanović. Ipak, prvu stepenicu, dobro napisan prijemni ispit, moraju preći sami kao i svi ostali kandidati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više