Novosti

Kratko & jasno

Matija Kroflin: Zasučite rukave

Objava Ministarstva predstavlja bezočnu manipulaciju javnošću ili katastrofalnu nekompetentnost zaposlenika Ministarstva. Umjesto ovakvih stvari, trebali bismo zasukati rukave i popraviti loše međuodnose u koeficijentima, kaže glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Large intrigator  mini

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Poslije velikog odaziva na prošlotjednom prosvjedu prosvjetara, hoće li Ministarstvo ipak početi raditi na nekim promjenama?

Prosvjed smo organizirali s ciljem da se naše Ministarstvo trgne iz letargije i da se ministar potrudi osigurati primjerenu poziciju znanosti i visokog obrazovanja u novom sustavu koeficijenata. Ministarstvo je dosad zakazalo. Na 15 stranica smo obrazložili što treba napraviti. Očekujemo da će prosvjed imati efekt i da će naša mišljenja biti usvojena.

Ako tako ne bude, to će dovesti do degradacije znanosti i obrazovanja i to će biti za ostavku ministra Fuchsa. To mu je nekoliko tisuća prosvjednika i jasno poručilo. Reforma koja je dobro zamišljena i potrebna, koju su sindikati podržali, provedena je katastrofalno. Sindikat sada de facto pokušava pomoći Vladi da se izvuče iz problema u koji se sama uvukla, srljajući sa završetkom posla, naravno, zbog izbora.

Na prosvjedu je izostalo učešće jednog dijela školskih sindikata. Otkud to nejedinstvo?

To je pitanje za sindikate koji se nisu odazvali pozivu. Bili su pozvani svi prosvjetni sindikati, a Sindikat znanosti je i dalje otvoren za bilo koji oblik zajedničke suradnje u interesu naših članova.

Upravo je najavljeno da će učiteljima plaće nakon uredbe rasti prosječno između 216 i 345 eura. Je li to dovoljno?

Koliko sam vidio to nisu neto iznosi kako je to Ministarstvo objavilo nego bruto iznosi i kada se tako uzmu stvari, nemoguće je to nazvati uspjehom. Prosvjeta je opet pri dnu po pitanju koeficijenata. Ova objava Ministarstva predstavlja bezočnu manipulaciju javnošću ili katastrofalnu nekompetentnost zaposlenika Ministarstva. Teško je reći što je gore. Zaista, umjesto ovakvih stvari, trebali bismo zasukati rukave i popraviti loše međuodnose u koeficijentima.

Komentari vladajućih glase da je prosvjed prosvjetara bio politička uvertira za prosvjed lijeve oporbe 17. veljače?

Jeftin pokušaj od vladajućih je podvaljivanje priče da su sindikati politički motivirani i da nema stvarnog razloga za prosvjed. To je vrlo lako provjeriti. Neka udovolje našim zahtjevima. Kažu da nema razloga za kritiku jer svima plaće rastu. Povišice koje Vlada trenutno nudi, vrlo brzo će se istopiti, no nakaradni odnosi među radnim mjestima u javnim i državnim službama ostat će zacementirani godinama. Također, kažu da još ima vremena za razgovor i da zato prosvjed nema smisla. Nažalost, vremena za bilo kakav ozbiljan razgovor ima jako malo. Uredba će biti usvojena do kraja mjeseca i pred nama je svega još nekoliko dana da se nešto popravi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više