Novosti

Politika

Lova za filoustaše

Ministarstvo hrvatskih branitelja i ove je godine financiralo rad Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, organizacije koja posljednjih godina provodi najotvorenije negiranje holokausta i ustaškog genocida

1ai7l8ko7hc9sfxsssgyvjw9m3c

Ministarstvo hrvatskih branitelja i ove je godine financiralo rad Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, organizacije koja posljednjih godina provodi najotvorenije negiranje holokausta i ustaškog genocida.

Društvu je dodijeljeno 30 tisuća kuna putem natječaja ‘Sudionici i stradalnici Drugog svjetskog rata’. Resor Tome Medveda dao im je pare za projekt ‘Otkrivanje istine o logoru u Jasenovcu kao podrška sudionicima i stradalnicima 2. svjetskog rata – druga faza’, nakon što su Igor Vukić i ekipa 2017. iz istog natječaja dobili 50 tisuća kuna za prvu fazu ‘otkrivanja istine o logoru u Jasenovcu’. ‘Istina’ koju otkrivaju uz financijsku pomoć Vlade sastoji se od teza da u Jasenovcu nije bilo ubijanja osim povremenih disciplinskih likvidacija i da ljudi tamo nisu dospijevali samo zato što su bili Srbi, nego zato što su bili neprijatelji režima. Ni djeca nisu ubijana u ‘radnom logoru Jasenovac’, nego su izučavala obrte.

Drugu godinu zaredom novac su dobili i revizionisti iz Hrvatske družbe povjesničara Dr. Rudolf Horvat, zatim Hrvatski križni put, Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945. i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika. Sto tisuća kuna otišlo je i za rad Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Žrtvoslovno društvo vodi Ante Beljo, jedan od osnivača HDZ-a i član zagrebačkog Gradskog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’. Ove godine s predstavnicima Medvedovog ministarstva obilježili su ‘partizanski napad’ na dječji logor u Jastrebarskom, a sada znamo da su od njih dobili i nezanemarivu sumu za nastavak opisane propagande.

Novac su dobili i antifašisti, odnosno organizacije poput Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Činjenica da je prošlogodišnje financiranje rada udruga poput Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac izazvalo sablazan u dijelu javnosti možda je razlog za izostanak objave rezultata natječaja koji je zaključen još u veljači. Da bismo došli do informacija koje se inače objavljuju na stranicama tijela javnih vlasti, morali smo se pozvati na Zakon o pravu na pristup informacijama jer su se službenici ministarstva, uključujući ured glasnogovornice, oglušili na naše pismene upite i opetovane telefonske pozive.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više