Novosti

Kronika

Љубљeњe у стихoвимa

У вeликoj двoрaни Двoрцa Jaнкoвић Свeтлaнa Пaтaфтa рeцитирaлa je стихoвe Mикe Aнтићa, Вaскa Пoпe, Joвaнa Дучићa, Лaзe Koстићa, Maтиje Бeчкoвићa…

Cb3zl9akvuicuej6dfext85s026

Umjetnički projekt Pesma na dan glumice Svetlane Patafte, voditeljice zagrebačkog Teatra Puna kuća, nastao je u doba pandemije koronavirusa kada je svakoga dana na Facebook stranici Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ čitala po jednu pjesmu iz opusa srpske ljubavne poezije. No konačno je dobio i živu verziju.

Pod nazivom ‘Stihovima te ljubim’ gostovala je u Daruvaru na 1. Danima srpske kulture od 6. do 11. srpnja. U velikoj dvorani prekrasnog prostora Dvorca Janković recitirala je stihove Mike Antića, Vaska Pope, Jovana Dučića, Laze Kostića, Matije Bečkovića, Desanke Maksimović i mnogih drugih poeta koji su zadužili srpsko pjesništvo u povijesti, kao i suvremenih pjesnika.

- Sada je došlo je vrijeme da krenemo uživo. Bilo je lijepo vidjeti punu dvoranu čak i u skladu s epidemiološkim preporukama. Mnogo sam zadovoljna, Daruvar je prvi grad u kojem sam gostovala, ovo je bila premijera i nadam se da ćemo imati prilike družiti se sa publikom i u drugim mjestima – izjavila nam je glumica nakon nastupa.

Prethodno, Svetlana Patafta je u Srpskom kulturnom centru Izidor Dobrović za djecu od 7 do 13 godina vodila radionicu na kojoj je prikazan film Biberče nastao u Maksimirskoj šumi.

- Radionički susreti su mi jako zanimljivo zato što prvi put susrećem neku grupu. Kad su djeca u pitanju stvar postaje mnogo kompleksnija u samoj komunikaciji. Na početku su bili suzdržani ali, kada smo krenuli u vježbe onda su se svi smijali. Otvorili smo neke teme, meni bilo bitna da procjene što su napravili u svom mladom životu, a da je to predstavljalo veliko djelo. Biberče je dječak koji je izrastao u velikog momka samo zato što se uspio izboriti s velikom aždajom i na tom simboličnom nivou došli smo do priče što su to velika djela. Vidjela sam kako djeca suosjećaju s drugim ljudima i bitno im je da pomognu – rekla nam je Svetlana. Učenik Nemanja Popović koji će na jesen u 5. razred bio je na večeri poezije i na radionici.

- Iako me najviše zanima priroda prijavio sam se radionicu gdje sam glumio zmaja, a nisam želio propustiti ni pjesme jer volim poeziju - rekao nam je Nemanja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više