Novosti

Svijet

Lijevo "ne" radikalnoj desnici

Europski socijalisti, zeleni i liberali zalupili vrata predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, ako odluči surađivati s tvrdom desnicom poslije lipanjskih izbora za Europski parlament

Large internacionala  pono%c5%a1

Terry Reintke, supredsjednica Zelenih u Europskom parlamentu (foto terryreintke.eu)

Europski socijalisti, zeleni i liberali zalupili su vrata predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, koja bi to htjela biti u još jednom mandatu, ako odluči surađivati s tvrdom desnicom poslije lipanjskih izbora za Europski parlament. Navedene tri europske grupacije reagirale su na izjavu koju je Von der Leyen dala na debati spitzenkandidata u Maastrichtu 29. travnja. Ona tada nije odbacila mogućnost suradnje s grupacijom okupljenom u Europske konzervativce i reformiste (ECR), a koja uključuje i talijansku premijerku Giorgiju Meloni i poljsku stranku Pravo i pravda, a koje se, ne bez razloga, povezuje s desnicom i fašizacijom društva.

Von der Leyen, spitzenkandidatkinja centrističke Europske pučke stranke, teško će ostati predsjednica Europske komisije bez podrške socijalista, zelenih i liberala. Očekuje se da će pučani i dalje biti najjača grupacija u Europskom parlamentu, ali nedovoljno velika da samostalno odredi tko će biti na čelu Komisije. ECR bi pučanima dobro došao, u odlazećem su sazivu Europskog parlamenta solidno surađivali, primjerice u protuzelenoj politici, odnosno blokiranju zelenih zakonodavnih rješenja.

"Nikada nećemo surađivati ni formirati koaliciju s ekstremnom desnicom! To znači 'ne' suradnji i savezu s ECR-om ili ID-om (Identitet i Demokracija, najdesnija grupacija, op. a.) u Europskom parlamentu!", piše u deklaracija Stranke europskih socijalista (PES) koju su čelnici socijalističkih stranaka potpisali u subotu, 4. svibnja. PES je zatražio da se sve stranke "formalno i jednoglasno" odrede protiv suradnje s ECR-om i ID-om u svojim stranačkim deklaracijama.

Odredili su se liberali, ne deklaracijom nego izjavom svoje predsjednice Valérie Hayer. "Ne znam hoće li ona (Von der Leyen, op. a.) biti kandidatkinja za Europsku komisiju, ali joj imam priliku reći da ako to bude, ne bi smjelo biti povezanosti ni pregovora s ECR-om", kazala je Hayer za koju je, za razliku od pučana, talijanska premijerka Meloni ekstremna desnica.

Socijalisti i liberali smatraju da tradicionalna "proeuropska većina", u kojoj su osim njih i pučani, treba prevladati. Zeleni su spremni podržati Von der Leyen u slučaju da njen plan predsjedavanje bude ambiciozan u kontekstu klimatskih pitanja. Spitzenkandidatkinja Zelenih Terry Reintke izjavila je da oni ne samo da isključuju ECR, nego da su po tom pitanju spremni pritisnuti i druge stranke.

I tako, dok na našim zemljopisnim širinama i dužinama lijevi SDP pregovara s radikalno desnim Domovinskim pokretom da bi sklopio koaliciju, u Europi se oko sličnih stranaka pokušava stvoriti sanitarni kordon.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više