Novosti

Kronika

"Лaзић" нa Злaтибoру

Пeтнaeст члaнoвa бeлoмaнaстирскoг СKУД-a "Joвaн Лaзић" билo je нa Злaтибoру oд 1. дo 4. дeцeмбрa "11. Meђунaрoднoм фeстивaлу вeтeрaнa фoлклoрa" пoд нaзивoм "Oпeт сe Злaтибoрoм цурa шeћe" гдe je биo jeдини из Хрвaтскe измeђу 56 друштaвa с 1.310 игрaчa

Large 4

Nastup na Zlatiboru

Petnaest članova belomanastirskog SKUD-a "Jovan Lazić" bilo je na Zlatiboru od 1. do 4. decembra "11. Međunarodnom festivalu veterana folklora" pod nazivom "Opet se Zlatiborom cura šeće". Festival je organizovalo Udruženje za negovanje narodne tradicije "Zlatibor", uz pomoć Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor. To je bio šesti SKUD-ov nastup na tom festivalu.

- Ove godine bili smo jedino društvo iz Hrvatske između 56 društava s 1.310 igrača. Festival je okupio učesnike iz Srbije i srpske dijaspore: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Republike Srpske. Petak smo iskoristili da se družimo s učesnicima, sretnemo sa starim prijateljima i upoznamo nove. Obišli smo Zlatibor, popeli se na Šumatno brdo, poklonili se senima palih boraca na Spomen-obelisku i kosturnici streljanim partizanskim ranjenicima 1941. godine, posetili crkvu Preobraženja Gospodnjeg i upalili sveće, provozali se panoramskim točkom. Uveče je bila organizovana žurka za učesnike subotnjeg festivala. Po povratku u hotel, druženje smo nastavili s društvom iz Ljubljane- ispričala je predsjednica SKUD-a dr. Svetlana Pešić.

Idućeg dana koncertna sceni Kulturnog centra Zlatibor potrajao je – osam sati. Prikazane su igre iz centralne Srbije, Vojvodine i Srema, krajiške igre i igre iz Crne Gore i Boke kotorske, pa igre iz Posavine i Potkozarja te s Kosova. U nedelju su posjetili Drvengrad, etnoselo Emira Kusturice, sagrađeno za potrebe filma "Život je čudo". "Obećanje domaćinu i drugarima da se vidimo i iduće godine, dali smo jednoglasno", kaže na kraju predsjednica SKUD-a dr. Svetlana Pešić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više