Novosti

Kronika

Kрунa фoлклoрaшкe гoдинe

Зajeдничкo вeћe oпштинa oргaнизoвaлo je у Бeлoм Maнaстиру културну мaнифeстaциjу, 12. Смoтру српскoг фoлклoрa Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa, нa кojoj су сe KУД-oви нajвишe прeдстaвили игрaмa из Србиje

Large 6

Na smotri je učestvovalo 13 KUD-ova

Zajedničko veće opština organizovalo je 12. novembra u nastavno-sportskoj sali u Belom Manastiru, tradicionalnu kulturnu manifestaciju 12. Smotru srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Trinaest KUD-ova i jedan tamburaški sastav uzelo je učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji na kojoj se okupljaju kulturno-umetnička društva s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koja neguju srpsku pesmu i igru.

Društva su se najviše predstavila igrama iz Srbije, odnosno Leskovca, Šumadije i Resave. Ako je suditi po aplauzima kojima su posetioci nagrađivali folkloraše, ovakve smotre puno znače pripadnicima srpske zajednice. Također, ovakve su smotre kruna godišnjeg rada svakog kulturno-umetničkog društva. Na smotri je istaknuto da će ZVO pratiti sva kulturno-umetnička društva i ulagati sredstva sa željom da rad društava bude što kvalitetniji. Dvočasovnu smotru srpskog folklora pratio je veliki broj posetilaca koji su uživali, a među njima su bili prisutni najviši politički predstavnici srpskih institucija i srpske zajednice. Na kraju učesnicima su podeljene zahvalnice. Organizaciju manifestacije, finansijski je i ove godine podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više