Novosti

Politika

Kreće borba za svakog birača

Kolinda Grabar Kitarović računa na Škorine glasače, ali sasvim sigurno neće svi oni glasati za nju, dok će Milanović morati mobilizirati one koji u nedjelju nisu izašli na izbore

Nojc5665gpz4ajbygu9wno856k7

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović prije sučeljavanja na HTV-u prošli tjedan (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Ako ćemo suditi po statistici, na koju upozorava profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragan Bagić, Kolinda Grabar Kitarović u drugom mandatu nema šanse. Naime, ako izuzmemo Franju Tuđmana, do sada na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nikad nije pobijedio kandidat vladajuće stranke što će biti veliki uteg Grabar Kitarović u drugom krugu. Sjetimo se da je Stjepan Mesić pobijedio Dražena Budišu, na idućim izborima je opet pobijedio kad je na vlasti bio HDZ, baš kao i Ivo Josipović kasnije za vlasti HDZ-a i Grabar Kitarović u vrijeme dok je premijer bio SDP-ov Zoran Milanović.

Međutim, kako znamo, statistika je jedno, a stvarnost drugo, tako da nas čeka još življa kampanja u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će se pobjednik iz prvog kruga SDP-ov Milanović i drugoplasirana HDZ-ovka Grabar Kitarović boriti doslovno za svaki glas. Prije svega onih koji su glasali u prvom krugu, ali sasvim sigurno neće izostati niti mobilizacija nedjeljnih apstinenata, čemu bi mogla pridonijeti i stranačka podrška, poput one koju je u ponedjeljak Milanoviću izrazio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Rezultat prvog kruga donekle je iznenađujući, jer prije nekoliko tjedana nitko ne bi očekivao ovakav poredak kandidata niti tako malu razliku između Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore. Broj glasova za dosadašnju predsjednicu jasno govori da su birači njen prvi mandat ocijenili lošim. Ako bi oduzeli dijasporu, samo je 25 posto birača smatralo da ona neupitno zaslužuje još jedan mandat. To, naravno, ne znači da neće pobijediti u drugom krugu, ali ostaje kao činjenica da se radi o četvrtini izašlih na izbore iz čega se može izvesti zaključak da će, čak i ako pobijedi, za nju u drugom krugu glasati kao za manje lošu opciju. Mislim da je to najvažnija poruka prvog kruga – tvrdi Bagić.

U drugi krug kandidatkinja HDZ-a, nastavlja Bagić, gledano matematički kreće s bolje pozicije, s obzirom da ima relativno veliku zalihu glasova i među Škorinim biračima, kao i nekih drugih kandidata poput Mislava Kolakušića.

- Međutim, Milanović ima političko-psihološku prednost: bio je prvi u nedjelju, što je bilo svojevrsno iznenađenje i, za razliku od Grabar-Kitarović, ima stalni uzlazni trend, dok ona ima snažan silazni trend. Ona je, uostalom, za razliku od Milanovića, napravila u kampanji previše grešaka pa je i u tom smislu Milanović može dobiti, ali isključivo pod uvjetom da ni sam ne pravi greške i da uspije pridobiti one koji nisu izašli u prvom krugu. Na zadnjih nekoliko izbora redovito smo imali veću izlaznost u drugom, nego u prvom krugu, što znači da postoje birači koje je moguće mobilizirati i to je ključan zadatak Milanovićeve kampanje u iduća dva tjedna – kaže Bagić.

O bazenu Škorinih glasača koji su za 40-ak tisuća glasova ostali bez kandidata puno toga će ovisiti. Većina njih svakako je za dosadašnju predsjednicu, ali sigurno nisu svi.

- Među Škorinim glasačima su najmanje dvije skupine koje neće glasati za Grabar Kitarović. Prva su klasični desni birači koji ne žele ojačati Andreja Plenkovića, a drugi su nezadovoljni dosadašnjim mandatom predsjednice. Neki od njih neće uopće izaći na izbore, a drugi će možda protestno glasati za Milanovića. Ipak, smatram da će je većina podržati – kaže Bagić i dodaje da sam Plenković i njegov HDZ nije prošao loše na izborima, ali da su oni i tako više pitanje za Kolindu Grabar Kitarović. - Ovo je loš rezultat za nju osobno i zbog lošeg mandata i zbog gafova u kampanji, a za to joj je ne može biti kriv Plenković – zaključuje Bagić.

Podsjećamo da je u nedjelju u prvom krugu Milanović dobio 29,6% glasova, a Grabar Kitarović 26,7% glasova, odnosno da ga je biralo nešto više od 560.000 glasača, 55.000 više nego dosadašnju predsjednicu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više