Novosti

Politika

Kraus: Vlast sudjeluje u sramotnom mijenjanju povijesti

Neki saborski zastupnici predložili su ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika. Mislim da nismo daleko od toga da ti isti predlože da se praznikom proglasi dan osnivanja NDH, rekao je predsjednik Koordinacije židovskih općina na skup sjećanja na Kristalnu noć

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Antifašistička liga RH zajedno sa Židovskom općinom Zagreb organizirala je skup sjećanja na Kristalnu noć, početak genocida nad Židovima u Njemačkoj i Austriji. U svom obraćanju prisutnima Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina RH, podsjetio je da je Kristalna noć bila jedan od najvećih pogroma i kulturocida u historiji Evrope.

- Antisemitizam je u Evropi u porastu, pa je prvi puta nakon Holokausta u Halleu došlo do oružanog napada na sinagogu za vrijeme Jom Kipura. Slične događaje bilježimo posljednjih godina u drugim gradovima i zemljama Evrope - rekao je predsjednik Koordinacije židovskih općina i ukazao na pojave netrpeljivosti i mržnje čije su žrtve oni koji su drugačiji, od emigranata do nacionalnih manjina i pripadnika drugih vjera i seksualnih orijentacija.

Za razliku od zemalja zapadne Evrope, gdje nije moguće relativizirati ili negirati postojanje logora smrti ili izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, rekao je Kraus, to je itekako moguće u Hrvatskoj.

- Danas se izjednačavaju antifašistički i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH koja je jedina donijela svoje rasne zakone i imala koncentracione logore i koja je fašistima prodala teritorij koji je vraćen zahvaljujući antifašističkoj borbi. S druge strane izmišljaju zločine koji to nisu bili ili ih podmeću pobjednicima, a predsjednica traži da se ponovo prebroje žrtve Jasenovca. To je naša stvarnost i naša sramota - kazao je Kraus .

- U sramotnom mijenjanju povijesti ustaškog dječjeg logora u Sisku i Jastrebarskom sudjeluje Crkva, ali i vlast, tumačeći kako su to zapravo bila prihvatilišta i na taj način vrijeđaju preživjele koji znaju što se događalo. A na komemoraciji stradalim pripadnicima ustaške i njemačke vojske u Šestinama bili su najviši državni dužnosnici, od predsjednice i ministara do gradonačelnika. Istog dana vladina delegacija zapalila je svijeće pred spomenikom ustaškoj vojsci i pred grobnicom narodnih heroja. Nije li to pokušaj izjednačavanja ustaša i antifašista - zapitao se Kraus.

Ukazao je na javno prisustvo brojnih zakonom zabranjenih obilježja NDH i nacističke Njemačke, pa i poruka mržnje prema drugima i drugačijima koji postaju žrtve fizičkih napada.

- Na sajmovima se prodaju ustaške oznake, a u centru Zagreba poruka ‘ubij Srbina’ stajala je sedam dana. I pored brojnih kamera počinioci nisu nađeni, ali je zato istog dana nađena osoba koja je iscrtala srp i čekić na spomenik Tuđmanu.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina spomenuo je i ‘neke saborske zastupnike vladajuće stranke koji su predložili ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika’.

- Mislim da nismo daleko od toga da ti isti predlože da se državnim praznikom proglasi dan osnivanja NDH, 10. travnja 1941. - rekao je Kraus i zapitao ‘do kad će prodavati čast Hrvatske koja je antifašističkim pokretom oprala obraz od jedne od najnečasnijih tvorevina u Evropi’.

Aneta Vladimirov, zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća, u svom je obraćanju ukazala na postojanje ustaške države NDH koja je proganjala ljude, ‘dok je Narodnooslobodilački pokret spašavao gonjene, dostojanstvo i ideju o čovjeku kao takvom’.

- Bili smo i jedno i drugi, a što smo danas i što ćemo biti, na nama je da odlučimo - rekla je.

Među prisutnima su bili ambasador Izraela Ilan Mor, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, vodeći ljudi Antifašističke lige Zoran Pusić i Vesna Teršelič, brojne javne ličnosti, nevladini aktivisti i antifašisti, kao i preživjeli logoraši ustaških dječjih logora, koji su spašavani u akciji Diane Budisavljević. Oni su kao gosti SNV-a istog dana odali počast svojim preminulim supatnicima na Mirogoju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više