Novosti

Politika

Kraus: Filmovi poput Sedlarovog doveli su do Kristalne noći

Poštovani ministri policije i pravosuđa, državni odvjetniče, predsjednici Vlade i Sabora, poštovana predsjednice RH, do kada ćete prodavati čast ove zemlje, koja je antifašističkim pokretom oprala svoj obraz, poručio je predsjednik Koordinacije židovskih općina na obilježavanju 80. godišnjice Kristalne noći

U Hrvatskoj postoji velika opasnost od izjednačavanja ustaštva i antifašizma, kao i ksenofobije i nacionalizma, naglašeno je na obilježavanju 80. godišnjice Kristalne noći, odnosno pogroma nad Židovima u Njemačkoj i Austriji, upriličenom 9. novembra u paviljonu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

- Godišnjicu Kristalne noći, kako su je nazvali nacisti, ne obilježavamo samo zato što je to značajan povijesni događaj, već jer je to značajno upozorenje za svako društvo. U Hrvatskoj je to upozorenje kuda sustavno poticana netrpeljivosti može voditi. Koliko god plitke bile klevete i laži na kojim se ta netrpeljivost izgrađuje, one malo po malo stvaraju javno mnijenje - rekao je Zoran Pusić na skupu u organizaciji Antifašističke lige Republike Hrvatske i Židovske općine Zagreb.

Osvrnuvši se na uratke Jakova Sedlara, prije svega njegov posljednji film ‘Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj’, Pusić je dodao da su slični filmovi, koji potpiruju netrpeljivost i mržnju prema manjinama, izlazili iz Goebbelsovog ministarstva propagande.

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske, podsjetio je da je u Kristalnoj noći pobijeno 1.300 osoba i razoreno 1.400 sinagoga i židovskih općina. Kako je objasnio, narednog dana je u koncentracijske logore odvedeno 30.000 Židova koji su velikim dijelom tamo i umoreni.

- U Njemačkoj i Austriji, kao ni u jednoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti, izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, ne smije se relativizirati što je bila nacistička Njemačka, što se događalo u Aucshwitzu, Buchenwaldu i ostalim logorima smrti… To je moguće u Hrvatskoj; izjednačavati žrtve NDH koja je jedina u Europi donijela svoje rasne zakone i imala svoje koncentracijske logore, njih više od 50 od kojih 15 logora smrti. Danas se u Hrvatskoj izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači, to je naša sramota. Pseudo povjesničari stvaraju novu povijest NDH, države koja je prodala veliki dio današnjeg teritorija Hrvatske - rekao je Kraus i posjetio da javna televizija daje prostor Romanu Leljaku, Jakovu Sedlaru i Igoru Vukiću, koji uz svesrdnu pomoć Crkve i biskupa pišu ‘novu povijest Hrvatske’.

- Poštovani ministre policije Božinoviću, ministre pravosuđa Bošnjakoviću, državni odvjetniče Jeleniću, predsjedniče Vlade Plenkoviću, predsjedniče Sabora Jandrokoviću, poštovana predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović, jeste li pročitali Ustav RH na koji ste prisegli prilikom preuzimanja dužnosti i je li vam poznat Kazneni zakon? Do kada ćete prodavati čast ove zemlje koja je antifašističkim pokretom oprala obraz od ustaškog pokreta? - prozvao ih je Kraus, optužujući ih da dozvoljavaju toleriranje rehabilitacije ustaškog pokreta i izjednačavanje ustaštva i antifašizma.

- Dozvoljavate premijeru filma Jakova Sedlara ‘Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj’ koja se održava iste večeri kad i obilježavanje obljetnice Kristalne noći, a slični su filmovi u Njemačkoj doveli do Kristalne noći - dodao je on.

Nakon što je glumac Vili Matula pročitao tekstove rasnih zakona u Njemačkoj i NDH, a glumica Anja Matković svjedočanstvo tada 15-godišnje djevojčice, prikazan je dokumentarni film ‘Zaboravljeni’ (The Forgotten Ones), izraelske autorice Nitze Gonen s temom sveobuhvatnog podsjećanja na holokaust na području bivše Jugoslavije. Skupu su prisustvovali brojni predstavnici židovske zajednice i antifašistički aktivisti, kao i predstavnik njemačke ambasade.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više