Novosti

Politika

Kosovski strah i neizvjesnost

Svaki proces koji će doneti mir, stabilnost i normalan život, koliko god bio težak, treba podržati. Moramo da rešimo otvorena pitanja i vratimo poverenje, rekao je načelnik općine Štrpce Dalibor Jevtić na Privrednikovoj tribini

Large kos 1

Ljudi na Kosovu žive u strahu i neizvjesnosti. Treba prihvatiti svaki plan koji bi im dao mogućnost da imaju koristi i da reše probleme, jer je normalan život preči od svake politike, rečeno je na tribini "Kosovo – istine i laži", održanoj 7. marta, na kojoj su učestvovali načelnik općine Štrpce Dalibor Jevtić, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednica SDF-a Jelena Nestorović.

- Europska unija i SAD shvatile su da nam kriza i potencijalni sukob u ovom delu Evrope nisu potrebni. Uvek ističem da svaki proces koji će doneti mir, stabilnost i normalan život, koliko god bio težak, treba podržati. Moramo da rešimo otvorena pitanja i vratimo poverenje, te da se kroz ovaj proces implementiraju prethodno postignuti sporazumi kao preduslov za daljnji nastavak dijaloga - rekao je Jevtić preko Zoom aplikacije  i ukazao na odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i položaj SPC-a.

- Vlada Albina Kurtija srušila je sve mostove građene u protekloj deceniji, a njena pogrešna politika može da preraste u potencijalni sukob. To su SAD i EU jasno videle i intenzivirale dijalog, pa će na novom sastanku, 18. marta, biti dogovorena "mapa puta" koja podrazumeva i ZSO, koji treba imati nadležnosti prostornog planiranja, ekonomskog razvoja, zdravstva i školstva. Priština će moći imati uvid, uključujući finansiranje plata i projekata iz Beograda. U opštini Štrpce živi 30 posto Albanaca i njihovi predstavnici u ZSO ne vide ništa loše niti da će im uzeti prava, nego vide otvaranje ekonomskih perspektiva. Suprotno tvrdnjama Kurtija, ZSO neće biti monoetnička, jer u opštinama koje bi obuhvatale druge nacije, a Priština je danas više monoetnička nego što će biti ZSO, pucanje na dvojicu mladića u Štrpcu čini se rezultat pogrešne Kurtijeve politike.

- Živimo u realnosti koju u početku nismo prihvatili, ali smo shvatili da je pristajanje jedini način opstanka. Srbi ne prihvataju činjenicu da je Kosovo nezavisno, ali prihvataju realnost da ne možemo da odlučujemo o tome. Skoro nitko od Srba, južno od Ibra, neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ali odavno imamo i kosovske tablice i dokumente i deo smo institucija. Većina Srba se nada da će proces omogućiti bolji položaj i život običnog čoveka i to stavljamo ispred svake politike - podvukao je načelnik Štrpca.

Govoreći o nedavnoj posjeti Kosovu, Pupovac je naglasio da sporazum ne predviđa priznanje Kosova nego rješavanje odnosa kao svojevremeno kod dvije Njemačke.

- Zaboravlja se da se ne radi samo o odnosu Srba i Albanaca ili Prištine i Beograda, nego o pitanju regionalne stabilnosti, koncepta mira u evropskoj i svjetskoj politici u okolnostima koje nikad nisu bile gore nakon Drugog svjetskog rata. Agresija na Ukrajinu i uključivanje NATO-a i značajnog dijela svjetskih sila predstavlja silnu prijetnju svjetskom miru. Dijalog je počeo, a jedan od koraka prema uspostavljanju povjerenja je ZSO - naglasio je Pupovac i ukazao na razlike u odnosu Hrvatske i ovdašnjih Srba te odnosa Kosova i tamošnjih Srba.

- Kosovo je podijeljena zajednica s vrlo malo kontakata između dva naroda. Ali u općini Štrpce dvojezičnost je besprijekorna, što nisam osetila u Hrvatskoj - rekla je Jelena Nestorović.

- Tamo smo otišli kao delegacija Srba iz Hrvatske koji imaju teško iskustvo stvaranja institucija i zajednice na drugi način od onog kako je to izgledalo prije 30 godina. Razumijemo njihovu situaciju i spremni smo pomoći u prenošenju iskustava i drugim vidovima suradnje, pogotovo prema djeci i mladim generacijama – kazala je Nestorović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više