Novosti

Politika

Konferencija ‘Reforma ili revolucija: Stogodišnjica ubojstva Rose Luxemburg’

Konferencija u organizaciji Ankice Čakardić i Andreje Gregorine te Inicijative za feministički Filozofski održat će se 26. i 27. travnja u prostorijama zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Srpskog privrednog društva ‘Privrednik’

6vwea349o6aojr0ntace81x5k86

Rosa Luxemburg

Konferencija pod nazivom ‘Reforma ili revolucija: Stogodišnjica ubojstva Rose Luxemburg’ u organizaciji Ankice Čakardić, Andreje Gregorine i Inicijative za feministički Filozofski održat će se 26. i 27. travnja u prostorijama zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Srpskog privrednog društva ‘Privrednik’.

Rosa Luxemburg jedna je od najposebnijih ličnosti u povijesti socijalističkog pokreta. Rođena je 5. ožujka 1871., u godini Pariške komune, u poljskom gradiću Zamość. Svoje prve političke aktivnosti započela je rano, gotovo u tinejdžerskim godinama, organizirajući – ni manje ni više – generalni štrajk. Studirala je filozofiju, povijest, politiku, ekonomiju i matematiku. Doktorsku disertaciju ‘Industrijski razvoj Poljske’ obranila je na Sveučilištu u Zürichu, čime je stekla doktorat iz prava, kao jedna od rijetkih žena koje su u to vrijeme uopće imale priliku studirati, a kamoli doktorirati. Bila je socijaldemokratkinja, komunistkinja, revolucionarka, antiratna aktivistkinja, jedna od vodećih političarki Druge internacionale.

Luxemburg je jedna od onih autorica na koju se često pozivamo u najrazličitijim situacijama, ali koju se veoma rijetko čita, prevodi, o kojoj se premalo piše. Unatoč sve većoj svjetskoj pažnji zadnjih godina posvećenoj njezinom nasljeđu, Luxemburg je i danas izrazito zanemarena na prostorima bivše Jugoslavije... Ovom konferencijom kanimo tu situaciju mijenjati. Pokušat ćemo zacrtati osnovne koordinate kojima bismo se mogle/i nadalje analitički i politički kretati uz Luxemburg i njezine ideje’, stoji u pozivu organizatorica.

Više informacija i program konferencije možete pronaći ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više