Novosti

Društvo

Katran i perje: Ono

Zabavni, dječji ili horor program na javnoj televiziji nedjeljom ujutro? Emisija ‘Iza zavjese’ svakako ima elemenata strašenja male djece, koja bi u to doba dana trebala gledati Toma i Jerryja, a ne Pennywisea

Lc8qe98aquxqdjktr6nhq6hz2yw

Kuljiš, Jurčević i Dujmović (foto montaža)

Svijet i domovina strepe pred znanstveno nerazjašnjenom pojavom strašnih klaunova. Zamaskirani pojedinci pojavljuju se uglavnom u sumrak pred dječjim vrtićima i školama; zabilježeno je nekoliko napada na djecu i maloljetnike. Dok su organi vlasti u akciji, a zabrinuto građanstvo spontano samoorganizira obrambene odrede, dolazi do šokantnog otkrića pojave strašnih klaunova u programu javne televizije. Prošlog tjedna portali su objavili da politički kolumnist Tihomir Dujmović nastupa na Hrvatskoj televiziji: a) u emisiji neprikladno svrstanoj u zabavni program b) neprikladno emitiranoj u dječjem, nedjeljnojutarnjem terminu.

Investigativni tim prominentnih kriminologa-biheviorista ‘Katrana i perja’ upustio se u mučno iskustvo gledanja emisije nazvane ‘Iza zavjese’ i, nažalost, nije do kraja potvrdio da u njoj nastupaju klaunovi inspiriranim čuvenim horor-romanom ‘Ono’ Stephena Kinga (1986.). Ustanovljeno je ipak da u ovom talkshowu svakako ima elemenata strašenja male djece, koja bi u to doba dana trebala gledati Toma i Jerryja, a ne Pennywisea. Već sama namrštena pojava Tihomira Dujmovića bila bi dovoljna za ovakvu kvalifikaciju. No emisija potpuno nejasne koncepcije djeluje još jezivije kada se uzme u obzir da u njoj trenutno nastupa i Josip Jurčević, povjesničar, bivši savjetnik slavnog ministra hrvatskih branitelja Mije Crnoje u njegovom čuvenom petodnevnom mandatu, i amaterski borac protiv kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru. Žmarce u leđnoj moždini svojim nekontroliranim glasanjem izaziva i treći sudionik – Denis Kuljiš. Između netelevizičnih uspuhivanja i mljackanja, ovaj novinar-publicist suviše priča o vlastitim sudskim sporovima, što dovodi do pojave japajakanja, vrlo neprikladne pedagoškim standardima i kurikulumima.

Posljedice na malodobne svakako može izazvati i činjenica da sudionici otprilike 73 posto emisije koriste za nekontrolirano nadvikivanje i suptilno međusobno omalovažavanje: tako je Dujmović rekao Kuljišu da o privatizaciji govori naivno kao da je ispao iz slikovnice, čime je moguće nastojao prikriti da stvarni žanr emisije spada u autentični horor, a ne u zabavni program. Također je evidentirano da su sudionici širili paniku o pet milijuna muslimana koji će preplaviti Europu ‘s nekim ciljem’, koji nije ozbiljnije elaboriran.

Investigativni tim također otkriva da roman ‘It’, poput mnogih čuvenih američkih horora, zapravo predstavlja alegoriju na stanje tamošnjeg društva i govori o nasilju nad neprilagođenim i nepopularnim maloljetnicima, o maltretiranju manjinaca, homoseksualaca i Afroamerikanaca, te o darvinističkoj podjeli na gubitnike i povlašteni sloj. Strašni klaun Pennywise koji odvlači djecu u kanalizaciju – to smo svi mi. Iza zavjese ili bez nje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više