Novosti

Društvo

Katran i perje: Olupine

Utrka u naoružanju Hrvatske i Srbije dosegla spektakularne razmjere: Što je bio prvi hladni rat između Amera i Rusa naspram ovakvog sudara titana? Osim pješadijske topovske hrane, zanimanje budućnosti moglo bi postati - medijski vojni analitičar

Qeczwsgs0mxl29reyi43gq1w3hi

Damir Krstičević (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Kako li će tek izgledati tzv. zajednička obrambena politika zapadnih saveznika i hoće li iste uopće biti - nakon što je svijetom zavladao ciklon Trump - kad već dosadašnja izgleda kao da nam uvaljuju pokvarenu robu?

Konstantno šokirani domaći mediji izražavaju dodatni šok prošlotjednim otkrićem da su Ameri Hrvatskoj vojsci poslali neispravna oklopna vozila MRAP. Sedamdeset od dvjestodvadeset ovakvih olupina hrđa na ledini Tehničko-remontnog zavoda u Jankomiru, jer za njih treba kupiti posebna višeslojna stakla. To će nas koštati k’o svetog Petra kajgana. Ohrabreno povećanjem proračuna za ovu godinu zbog posvemašnjih ugroza diljem svijeta i regije, Ministarstvo obrane pod vodstvom generala te informatičkog poduzetnika Damira Krstičevića iskeširat će pet milijuna kuna za nabavu šajbi.

Kad su vozila stigla, nonšalantno se izjavljivalo ih treba malko ofarbati pa će biti spremna za akciju. Međutim, Sjedinjene Države oglušile su se na džentlmenski dogovor da će surađivati s HV-om oko nabavke rezervnih dijelova. Iz Amerike je čobanima s Balkana poručeno da bi ih kupovina stakala od SAD-a koštala još pet puta više nego ovih pet milijuna koliko će biti potrošeno na međunarodnom javnom natječaju.

Domoljubni analitičari ističu da je donacija polovnih oklopnjaka ipak isplativa, jer oni navodno vrijede oko sto milijuna dolara, dok oni nedomoljubni ukazuju da su nas najdraži saveznici opet preveslali k’o žedne u pustinji. Porezni obveznici su već platili PDV na ovu velikodušnu donaciju i komunikacijsko opremanje olupina u iznosu od nekih dvadesetak milijuna kuna.

Po svemu sudeći, još će puno para biti spaljeno na ovakav način, jer isti mediji objavljuju panične naslove koji govore o užurbanom naoružavanju – Srbije. Tako će poznati bjeloruski demokrat Aleksandar Lukašenko Srbima pokloniti protuavionske rakete i šest MIG-ova 29. Naravno, radi se također o rashodovanoj opremi, sijaset kakve su već poslali i Rusi. Valja se zbog toga ponadati da će ista također završiti na đubrištima remontnih postrojenja, među kojima je najpoznatiji Vazduhoplovni zavod Moma Stanojlović, pod ravnanjem pukovnika magistra Despota Jankovića. Samo da srpski MIG-ovi ne zapucaju po domaćem svijetu, kao hrvatski po selima kraj Plaškog.

Što je bio prvi hladni rat između Amera i Rusa naspram ovakvog sudara titana? Osim pješadijske topovske hrane, zanimanje budućnosti moglo bi postati – medijski vojni analitičar. Očekuje se povećani interes s obje strane granice za upis u retoričku militarističku školu Miroslav Lazanski koja će uskoro biti otvorena u okolici Kovina nadomak Beograda.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više