Novosti

Društvo

Katran i perje: Dvije mame i jedan tata

Stjepo Bartulica, doktor političke filozofije s Katoličkog sveučilišta, koji se ne bavi genetikom, obrazložio naciji zašto treba biti zabrinuta oko strogo kontrolirane in vitro oplodnje

Irluwsdzsidt38dykq8y85t21jn

Stjepo Bartulica  (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Britanski parlament usvojio je zakon o strogo kontroliranoj in vitro oplodnji putem mitohondrija donora. Metodu će koristiti roditelji čijoj su nesretnoj djeci garantirane neizmjerne patnje i okrutna smrt već u najmlađoj dobi. Radi se o samo 40-ak ili 0,1 gena donorske majke, koji neće utjecati ni na boju kose. Ovakvih slučajeva je oko 6.500 godišnje u svijetu, a tvornica egzorcizma, HTV, odlučio je tom prilikom u ‘Temi dana’ obaviti navedenu funkciju. Dok je s jedne strane pozvan prof. dr. sc. Dragan Primorac, koji se osim politikom čitav život bavi genetikom, s druge – zašto bi uopće u ovom slučaju bilo druge strane? – svoje nesputane misli izvolio je predstaviti Stjepo Bartulica, doktor političke filozofije s Katoličkog sveučilišta, koji se ne bavi genetikom.

Primorac je sa stručnog stanovišta objasnio komplicirani tehnološko-medicinski postupak, pokazao ljudsko suosjećanje s obiteljima koje pate te na kraju izrazio racionalnu skepsu: znanost još nema pojma kako će ovako začeta djeca izgledati nakon 30 ili 40 godina. Bartulica je, međutim, odmah stao talambasati: jest da se on veseli razvoju znanosti, ali to je otvaranje Pandorine kutije, te muči ga zdravorazumska zabrinutost, te je čitav narod u brizi za instituciju katoličkog braka, te je ova vijest izazvala navodnu općezastrašujuću klimu diljem domovine i svijeta. Nije priložio nikakve egzaktne podatke o tome s koliko je milijuna šokiranih ljudi razgovarao niti gdje je anketa provedena. Bez suglasnosti javne TV kuće, prenosimo najupečatljivije dijelove Bartuličina izlaganja. Napominjemo da je voditeljica emisije ispratila ovaj solilokvij s poprilično neodobravajućim govorom tijela.

- Ja kad sam vidio naslov danas na portalima, to zvuči dosta zastrašujuće. Gledatelji kad čuju da dijete može nastati od genetskog materijala troje ljudi, to je neobično, da ne kažem loše i ta intuicija nešto nam govori. Jer kako će se to dijete osjećati kad odraste i sazna da ima genetskog materijala od dvije mame? Dosta zastrašujuće… valja voditi računa o dostojanstvu. Sa stanovišta katoličkog morala, vjerujemo u svetost braka, znači dijete nastaje od dvoje roditelja. To načelo se krši ako je uključena treća osoba. Moramo govoriti o ljudskom dostojanstvu… Pozivam se na moralna načela, čak i ako je svrha plemenita, pitanje je možemo li embrij stvoriti na ovaj način, imam duboke rezerve - ispričao je Bartulica, dok su na ilustraciji iza sugovornika i voditeljice, na mikroskopski snimljenoj fotografiji, spermići nepokolebljivo letjeli prema svome cilju. U braku ili izvan istog.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više