Novosti

Kratko & jasno

Ivana Žanić: Očekujem potvrdu Mladićeve kazne

Podsećam na stav tribunala da su se desila masovna ubistva žena, deca i muškaraca i da je to imalo obeležja genocida, ali nije utvrđeno postojanje genocidne namere, kaže izvršna direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo

Large internacionala  mini

(foto Davor Javorović/PIXSELL)

Izricanje konačne presude Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja, najavljeno je za 8. juna. U kakvoj atmosferi Srbija dočekuje presudu?

Atmosfera u kojoj se očekuje izricanje presude je, na neki način, veoma čudna. Iako je do presude ostalo samo nekoliko dana, gotovo da nema ni jedne izjave zvaničnika Srbije po tom pitanju. Iskreno, očekivala sam orkestriranu kampanju sa vrha jer ipak se radi o Ratku Mladiću, paradigmi "herojstva" Srba tokom rata u Bosni. Međutim, nisam primetila ništa osim vesti o povezivanju prebacivanja Radovana Karadžića na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju sa narušavanjem zdravlja Mladića. S druge strane, Mladićeva porodica je veoma aktivna u inzistiranju na tome da je on bolestan i da se na sve načine odloži izricanje presude, što se, na svu sreću, nije dogodilo.

Očekujete li potvrdu ili ublažavanje presude i koliko je ona prvostepena već ublažena, s obzirom na to da je oslobođen optužbi za genocid u šest bosanskohercegovačkih opština?

Verujem da će presuda biti potvrđena. Što se tiče toga da je oslobođen za genocid u šest opština BiH, to je utvrđeno i u drugim presudama Haškog tribunala. Međutim, podsećam na stav tribunala da su se desila masovna ubistva žena, deca i muškaraca i da je to imalo obeležja genocida, ali nije utvrđeno postojanje genocidne namere.

Koliko sama presuda može uticati na promenu percepcije javnosti?

Ne očekujem promenu percepcije javnosti, to se nije desilo nakon izricanja ni jedne presude. Niti to može da promeni presuda sama po sebi. Međutim, to može razgovor o presuđenim činjenicama, o tome šta piše u toj presudi, onda kada se čuje i poštuje glas žrtava, kada zastanemo i razmislimo o tome da li je u nama ostalo imalo empatije za drugoga, za njegovu bol i patnju. Tek kada smo spremni da se suočimo sa svim užasima koji je rat doneo i kada to povežemo sa žrtvama i članovima njihovih porodica, onda možemo da govorimo o promenjenoj percepciji. Međutim, ukoliko se držimo svojih starih pozicija – da je taj sud usmeren samo na to da naudi i napakosti Srbima koji su zapravo jedine žrtve – i ukoliko nismo spremni ni pedalj da odstupimo od tog stava, ni jedna presuda suštinski neće ništa promeniti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više