Novosti

Politika

I Sedlaru zabranjen ulazak u Australiju

Nakon Bujanca i Sedlaru je zabranjen ukrcaj na avion u Los Angelesu, premda je imao vizu za Australiju na pet godina s kojom je već ranije putovao u ovu zemlju

X1sttb1fkdbwz22qwq8og2e081v

PIXSELL

Nakon što je na dan putovanja, dok je bio na aerodromu u Njemačkoj, Velimiru Bujancu poništena viza za Australiju, isto se dogodilo i hrvatskom redatelju Jakovu Sedlaru u SAD-u, javlja portal Fenix Magazin.

Obojica su planirala putovati u Australiju kako bi promovirali Sedlarov film ‘Hrvati u Australiji’.

Prema pisanju portala Fenix Magazin Sedlaru je zabranjen ukrcaj na avion u Los Angelesu, premda je imao vizu na pet godina s kojom je već ranije putovao u ovu zemlju.

Razlozi zbog kojih su australske vlasti zabranile ulazak u njihovu zemlju hrvatskom televizijskom voditelju poznatom po optužbi za plaćanje prostitutki kokainom te redatelju koji neovlašteno koristi tuđe video i foto materijale u radovima u kojima proziva novinare za medijski terorizam - nisu poznati.

Portal Fenix Magazin piše kako su Bujancu i Sedlaru australske vlasti navodno poništile vize jer su prijavili da u Australiju putuju turistički. Kako su, prema vlastitim najavama, tamo trebali promovirati film, svrha putovanja ocijenjena je kao poslovna, a ne turistička. Tako glasi neslužbeno objašnjenje koje donosi Fenix.

Podsjetimo, Jakov Sedlar našao se ovih dana u centru pažnje zbog novog uratka ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918.–2018. (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)‘ u kojem je niz kulturnih i medijskih djelatnika prozvao za ‘medijski terorizam’. Uz to, Sedlar je u filmu koristio niz materijala različitih medijskih kuća poput Reutersa, Associated Pressa, EPA-e, Hanza medije, Styrije, Hine, Tanjuga, Novog lista, Nacionala te lokalnih portala Virovitica.net i Dubrovniknet.hr.

Ovo nije prvi put da Sedlar krade tuđe materijale. Isto je učinio i 2016. godine u filmu ‘Jasenovac – istina‘. Zbog sadržaja filma u kojem umanjuje i poriče ustaški zločin genocida u Jasenovcu, Antifašistička liga RH tada je Sedlara prijavila za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju. Već u tom filmu Novosti su otkrile da je neovlašteno koristio jednu snimku čiji su autori povjesničari Igor Šaponja i Igor Jovanović, zbog čega im se morao ispričati i platiti odštetu. A 2002. godine u filmu o Sinjskoj alci pokrao je HRT.

Neki od prozvanih novinara, kao i oštećene medijske kuće Novostima su najavile kako razmišljaju o podizanju tužbe protiv Jakova Sedlara o čemu možete pročitati u novom broju tjednika Novosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više