Novosti

Politika

HBOR je pao

Hrvatska banka za obnovu i razvitak prisiljena je predati informacije o sjednicama Nadzornog odbora tokom 2015. i kreditiranju hrvatskih tvrtki, pod obrazloženjem Visokog upravnog suda da je ‘kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu svih građana’

4ze4m2zck74r933dgfc9q3optp6

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) prisiljena je predati informacije o sjednicama Nadzornog odbora tokom 2015. godine i kreditiranju hrvatskih tvrtki, pod obrazloženjem Visokog upravnog suda da je ‘kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu svih građana pa korisnik i svaka druga osoba ima pravo saznanja o potrošnji javnih sredstava’. Takva odluka donesena je nakon HBOR-ove tužbe kojom su željeli srušiti prethodno rješenje povjerenice za informiranje Anamarije Muse, koja je pozitivno odgovorila na zahtjev zainteresiranog građanina Hrvoja Šimića.

Visoki upravni sud je utemeljio odluku na činjenici da je HBOR u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske te da Vlada preko te banke oblikuje politiku državnih potpora, određujući njome prioritetne ciljeve i svrhu učinkovitog korištenja novca iz državnog proračuna. Riječ je o jednoj u nizu sličnih odluka nadležnog suda, koji je dosad u više navrata presuđivao u korist tražitelja podataka o uvjetima HBOR-ovih kreditiranja, a protiv banke koja uporno i neuspješno podiže tužbe protiv građana i organizacija koji od njih traže informacije. Prvi slučaj, redovno citiran u svim narednim zahtjevima tražitelja ovih podataka, desio se prije tri godine. Tada je niže potpisani novinar od HBOR-a tražio popis svih kredita izdavanih od 2010. do početka 2014. godine.

Nedugo nakon što je Visoki upravni sud 2015. godine donio presude u našu korist, HBOR je podnio dvije neuspješne ustavne tužbe, da bi potom alarmirao Državno odvjetništvo koje je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske podnijelo zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti presuda Visokog upravnog suda. Ovi su postupci i dalje u toku, ali s obzirom na dosadašnju praksu prema kojoj su u pravilu potvrđivane odluke povjerenice za informiranje da institucije s proračunskim prihodima moraju podastrijeti ovakve podatke, izvjestan je i njihov epilog. HBOR je dosad izgubio četiri sudska postupka od raznih tražitelja, a ostali procesi vezani uz šest odbijenica, kojima je gotovo neminovna ista sudbina, još su u toku.

Nedavno je povjerenica za informiranje izdala rješenje HBOR-u da objavi popis i iznos kredita u 2017., uključujući i one koje su izdali Agrokoru koncem 2016., kao i dnevne redove sjednica Nadzornog odbora HBOR-a počevši od 2013. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više