Novosti

Intervju

Gordana Vilović: Ozdravljenje neizvjesno

Profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu: Izvještaj delegacije međunarodnih udruga, koje su posjetile Zagreb početkom 2018. godine, u nesuglasju je sa stavovima međunarodnih organizacija koje su mjerile medijske slobode i živote novinara u 2017.

361hblexbhl8orwdq7zrp18hjdm

Gordana Vilović (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Kako komentirate optimistički izvještaj ‘Hrvatska: govor mržnje u porastu, ali ima nade za promjene’ Međunarodne misije novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja?

Lijepo da se sve popravilo u relativno kratkom roku! No onima koji žive u Hrvatskoj i gledaju izbliza medije ta slika nije tako bistra. Ovaj izvještaj delegacije međunarodnih udruga, koje su posjetile Zagreb početkom 2018. godine, u određenom je nesuglasju sa stavovima međunarodnih organizacija koje su nedavno mjerile medijske slobode i živote novinara u protekloj 2017. godini. Očito je ova delegacija imala drugačiji metar. Glavni ton ili naslov izvještaja djeluje kao stav o bolesniku koji je prilično bolestan, ali se, eto, nadaju ozdravljenju.

Navedeno je da konzervativno-liberalna koalicija (HDZ-HNS) u svom programu ima medijske slobode kao pitanje važno za zemlju članicu EU-a, da političari iskazuju jasno stajalište protiv ugrožavanja života novinara te da su 2017. premijer Plenković i saborski Odbor za medije osudili napade i prijetnje upućene novinarima.

To je suvišni dio izvještaja jer bilo bi upravo strašno da se u jednoj zemlji ne reagira na napade novinara i svakojake prijetnje koje dnevno doživljavaju. To je minimum koji se očekuje od svakog dužnosnika u državi, posebno premijera. Bilo bi krajnje loše da je takva reakcija izostala. No nerijetko političari na novinare gledaju kao na one koje mogu bez posljedica vrijeđati i prijetiti im ako, naravno, postavljaju neugodna pitanja. Kad je ne tako davno jedan novinar kao komentator iznio svoj sud o političarima baš tog koalicijskog partnera u Vladi, ostao je skoro bez posla. A rekao je samo istinu!

Preporuke ove međunarodne novinarske udruge su načelne i većim se dijelom odnose na problem odredbe sramoćenja, donošenja medijske strategije, stanja na HRT-u i smanjivanja govora mržnje. Koliko se to vidi na primjeru javnog servisa?

Besmisleno je komentirati skandale u Informativnom programu HRT-a. Taman kad pomislite da je najveća glupost i uvreda zdravoj pameti prošla, dogode se ‘radni logor Jasenovac’, ‘mulatkinja’ ili nešto drugo. Neodgovorno je to i štetno. Plaćamo pretplatu i zaslužujemo bolji tretman kao gledatelji.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više