Novosti

Fragmenti grada

Power point

Većini nas u ovdašnjem sustavu znanosti i visokog obrazovanja ne samo da ne bi bilo dopušteno, nego nam ne bi nikad palo na pamet da nasumično preuzetu hrpu power point slajdova klasificiramo kao školski priručnik ili udžbenik

Large hajrudin

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Sjetila me "afera Banožić" na anegdotu s jedne davne znanstvene konferencije. Moderator je upitao keynote predavača, uglednog komunikologa Karola Jakubowicza, ima li pripremljenu power point prezentaciju, a ovaj mu je duhovito odgovorio: I have no point, let alone power.

Prošlo je evo već nekoliko desetljeća otkako se to multimedijalno didaktičko i prezentacijsko pomagalo pojavilo u našim profesionalnim životima. Ubrzo je u značajnom dijelu akademskog i korporativnog svijeta – barem u onom njegovom dijelu, a isti nije mali, koji puno polaže na prakse i učinke prezentacije – taj softverski alat što tako praktično i dopadljivo kombinira slajdove slika, teksta, zvukova, videa, poveznica... oduševljeno prihvaćen.

Neki ćemo se u međuvremenu otrijezniti od takve tehnofilske fascinacije, shvatiti da je riječ o tek još jednoj puzzli u suvremenom društveno-kulturnom spektaklu sveopće dominacije slike i vizualnog, pa pokušati ono što se čini gotovo nemogućim, unaprijed osuđeno na poraz i smatra se zastarjelim obrazovnim metodama: afilirati naše studente i studentice u akademsko okruženje kolegijalnosti arhaičnim praksama, pozivom da saslušamo jedni druge, da čitamo i usmeno razmjenjujemo argumente, teze i interpretacije umjesto da ovisnički nijemo, kolektivno zurimo u digitalno posredovane kolaže koji se stapaju na slajdovima pred našim očima.

Ništa u postojećem obrazovnom sustavu pritom ne pomaže i ne ide u prilog takvim nastojanjima. Ali svejedno, napor nije nebitan. No da će krakovi koruptivnih hobotnica – u ovom kontekstu zadani već i pukom sistemskom mogućnošću, okolnošću da vam izbor u akademsko zvanje može otvoriti izlazne strategije ukoliko vam izlet u profesionalnu politiku ne uspije – dobaciti i do "power point ministarske afere", nadrealan je scenarij, dostojan jednog Alan Forda.

Stoga nekoliko sugestija brojnim medijima, pojedincima i pojedinkama, pozvanim i nepozvanim da sude o relativno kompliciranom ustroju ovdašnje akademske zajednice, a koji su ovih tjedana čini se, jedva dočekali povod za još jedan nalet neoliberalne inkvizicije u traganju za omraženim uhljebima, tom navodnom zalom naših tranzicijskih nedaća. Takvi neka se prisjete, ili neka nauče, da i u ovom slučaju vrijedi ona vječna: "što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu".

Većini nas u ovdašnjem sustavu znanosti i visokog obrazovanja ne samo da ne bi bilo dopušteno, nego nam ne bi nikad palo na pamet da nasumično preuzetu hrpu power point slajdova klasificiramo kao školski priručnik ili udžbenik i da ju kao takvu prijavimo pri proceduri izbora ili reizbora u znanstveno-nastavno zvanje. Da, ovdašnja akademska zajednica, jednako kao i ostale profesionalne zajednice u ovoj zemlji, ima svoje brojne probleme, ali praksa kolektivnog razapinjanja čisti je promašaj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više