Novosti

Društvo

Facebook pendrek

Ivu Josipovića, Stjepana Mesića i Zorana Milanovića ‘treba likvidirati bez ikakvog dovođenja pred sud’, piše izvjesni Petar Mićić. Zoltan Kaic piše da predsjednika Saveza antifašističkih boraca Franju Habulina ‘treba pred zid i po kratkom postupku’. Ivan Šerić se ‘nada da će ubiti’ Olivera Frljića, dok mu Drago Letica poručuje: ‘Triba te razapet’

U travnju ove godine, dva dana uoči predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ Olivera Frljića u splitskom HNK-u, na portalu Direktno.hr objavljen je tekst pod naslovom ‘U Poljskoj neredi zbog Frljića, hoćemo li ovo gledati u Splitu?’. U njemu se opisuju neredi poljskih nacionalista ispred kazališta u Varšavi, nezadovoljnih ‘svetogrđem’ spomenutog kazališnog komada. Autori su napomenuli da Ministarstvo kulture, kao ni županija, nisu podržali program Marulićevih dana na kojem je bila predstava, najavljujući pritom prosvjed lokalnog HSP-a. Ispod teksta je forumaš Ante Jović, koji se predstavio kao član HDZ-a od osnutka ove stranke, pozvao ljude na ulicu, ističući da će ‘ako triba i kamenicama potjerat Frljića iz Splita’. ‘Hrvati, dokle ćemo trpjeti da nam jedan jugosmrad radi ovakove stvari?’ zapitao se Ivo Pomper, kao i još nekolicina komentatora. Zvonimir Solc im je odgovorio: ‘Neće još dugo’, a Nikica Bošnjak prisnažio: ‘Tko god dodje da to gleda Bomba: Buuum! I u picku materinu.’ Dva dana nakon ove prepiske održan je najavljeni prosvjed. Predstavnici veterana, HSP-a i Hrasta nazvali su Frljića ‘nacionalnim izdajnikom’ i ‘ljudskom ništarijom’, a dio njih je ometao samu predstavu, čiji je početak odgođen zbog lažne dojave o bombi.

Prijetnje kamenovanjem i postavljanjem bombe, koje su upućene Frljiću, gotovo su identične onima zbog kojih je sankcionirana osoba koja je poslala poruku premijeru Plenkoviću

Opisani događaj, kao i prepiska na portalu Direktno.hr, desila se svega nekoliko tjedana uoči više privođenja zbog uvreda usmjerenih protiv Janice Kostelić i prijetnji na Facebooku premijeru Andreju Plenkoviću i sisačkom biskupu Vladi Košiću. Policija je, ispostavilo se, u potonjim slučajevima reagirala promptno. Da je bila tako ažurna i da se pridržavala istih kriterija, više desetaka Facebook korisnika zaradilo bi u najmanju ruku prekršajne prijave ili, nešto grublje, višednevno lišavanje slobode. Prijetnje kamenovanjem i postavljanjem bombe, koje su upućene Frljiću, gotovo su identične onima zbog kojih je sankcionirana osoba koja je poslala poruku premijeru Plenkoviću, dok su pozivi na klanje biskupa Košića i prostačke uvrede Janici Kostelić svojevrsni standard na društvenim mrežama, pogotovo ispod tekstova desničarskih portala.

Samo letimični pregled od 20-ak minuta bio je dovoljan da zabilježimo niz istovjetnih prijetnji smrću javnim osobama lijevog ili liberalnog usmjerenja, koje i dalje stoje na desničarskim portalima. Na Maxportalu izvjesni Petar Mićić tako piše da je ‘dosta čekanja da se ta stoka (antifašisti, op.a.) opameti’, te da ‘njih treba vješat, davit, sjeć i činit im sve što je najgore’, s time da ‘ni njihove obitelji ne zaslužuju sažaljenje jer ih podržavaju’. Prema njegovom mišljenju, Ivu Josipovića, kao i Stjepana Mesića i Zorana Milanovića, ‘treba likvidirati bez ikakvog dovođenja pred sud’, a s tim se slaže i Ante Pelivan, koji tvrdi kako treba ‘ubiti četnika pod hitno i sve takve Mesica Josipovica i sve ostale Komunjare ….ZA DOM SPREMNI’. Ilija Filipović napisao je da ‘treba govna pobiti’. Zoltan Kaic je pak dodao da predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franju Habulina ‘treba pred zid i po kratkom postupku kao što su činili Hrvatskom narodu…’

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković je, po mišljenju Marka Mrkija Jolića, velikosrpski igrač u RH, kojeg će netko (uskoro) ubiti. Ivan Šerić se na Maxportalu ‘nada da će ubiti’ Olivera Frljića, Ivan Supetar dodaje ‘da bog da te ubili što prije, kao psa’, a Drago Letica redatelju poručuje: ‘Triba te razapet majku ti jebem govno ako ikad imadnem prilku popisat cu ti usta.’ Boris Tešija kaže da ‘ovo govno treba zatuci; onako Mossad style. Krenuo na kavu i jednostavno nesto’; bez traga i glasa’, a Davor Dado Brumec ‘smiruje tenzije’, ističući da ‘ne treba prljati ruke ubojstvom smrada poput tebe, ali da te treba slomiti to svakako!!’

Anto Nobilo kaže da bi bilo dobro kad bi se policijske reakcije u slučajevima prijetnji smrću primjenjivale na sve slične primjere i dodaje da se znatno gore prijetnje upućuju predstavnicima srpske manjine

Navedene Facebook prijetnje smrću i premlaćivanjem stoje ispod svega tri teksta na spomenutim portalima i predstavljaju svojevrsni presjek ostatka sadržaja tih medijskih platformi. Pored ‘antihrvatskih’ političara, na meti su najčešće novinari ‘sumnjivog porijekla’, predstavnici srpske manjine, intelektualci koji kritiziraju nacionalizam i druge javne osobe koje ne odgovaraju ukusu ovdašnjih nacionalističkih forumaša. U razgovoru s nekima od njih doznajemo da policija i DORH u najmanju ruku nisu ažurni po pitanju prijetnji upućenih na njihov račun, kao što je to bio slučaj u recentnim primjerima sankcioniranja građana koji su prijetili nositeljima političke i vjerske moći. Neki spominju i političku klimu, prvenstveno iniciranu od HDZ-a, koja potiče širenje mržnje, netrpeljivosti i gotovo svakodnevnih poziva na likvidacije.

Novinar i urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel svakog mjesec dobiva nepotpisano pismo s nizom uvreda i ‘srbočetničkih’ pridjeva, dok su poruke na Facebooku gotovo svakodnevna pojava. Pet puta je policiji prijavljivao izravne prijetnje smrću, od čega su zasad riješili jedan slučaj. Umirovljeni pripadnik HVO-a lociran je u susjednoj BiH, nakon čega se ispričao zbog prijeteće poruke. Prva takva prijetnja stigla mu je 2014. godine, nakon što je napisao tekst u kojem kritizira spomenutog biskupa Košića zbog sudjelovanja u dočeku ratnog zločinca Darija Kordića.

- Osim prijetnji smrću, nakon toga se u nekoliko navrata desilo da me je Košić spomenuo u svojim Facebook-statusima. Te bi statuse potom prenijeli portali poput Dnevno.hr-a ili Narod.hr-a, nakon čega bi se forumaši, potpuno nesmetano, iživljavali nad mojim imenom i slali mrzilačke poruke - govori nam Pilsel, dodajući da je policiji nužno prijavljivati prijetnje, bez obzira na krajnji ishod.

A postotak riješenih prijava poprilično je malen, dok je u nekim slučajevima policija propustila djelovati i sankcionirati počinitelje pod obrazloženjem da ih je – previše. Dogodilo se to tijekom prosvjeda protiv odluke Agencije za elektroničke medije da na tri dana oduzme koncesiju televiziji Z1 zbog mrzilačkih poruka voditelja Marka Juriča. Tada je masa prosvjednika, predvođena potpredsjednikom Sabora Ivanom Tepešom, uzvikivala ‘Za dom spremni’, izričući niz seksističkih i šovinističkih parola na račun Mirjane Rakić, donedavne šefice Vijeća za elektroničke medije, čak i gorih nego u recentnom slučaju Janice Kostelić u kojem su počinitelji, za razliku od spomenutog prosvjeda, brzo sankcionirani.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da svakako treba sankcionirati izravne prijetnje smrću, no dodaje da je slučaj Janice Kostelić nešto drugačiji.

- Ako bismo se rukovodili kriterijem iz ovog slučaja, onda bismo na sportskim terenima svaki put trebali pritvoriti pola stadiona, gdje se uzvikuje ‘Ubij Srbina’, s time da su takvi ispadi daleko opasniji jer su nabijeni stvaranjem međunacionalne mržnje. Janica Kostelić je u ovom slučaju bila državna dužnosnica, a ne sportašica, što će reći da su političari dužni trpjeti uvrede znatno više nego ostali građani - kaže Nobilo, dodajući da bi bilo dobro kad bi se takve reakcije u slučajevima prijetnji smrću primjenjivale na sve slične primjere.

- Ako je riječ o selektivnoj primjeni, onda to nije dobro - ističe Nobilo.

Kaže da se znatno gore prijetnje, pored šovinističkih poruka na stadionima, upućuju predstavnicima srpske manjine. Njegove riječi potvrđuju godišnji izvještaji Srpskog narodnog vijeća u kojima su kompilirani primjeri govora mržnje i netrpeljivosti protiv te manjine. Analiza SNV-a pokazuje da se posljednjih godina takav govor sve više koristi i u samim medijima, od lokalnih komercijalnih televizija do spomenutih internetskih portala. Štoviše, Bilten SNV-a dokazao je da je sve manja razlika između medijskog sadržaja i Facebook-komentara ispod ‘novinarskih uradaka’. U emisiji Krešimira Kartela na Vinkovačkoj televiziji, koja je u međuvremenu promijenila naziv zbog mogućnosti oduzimanja koncesije, gledatelji su, navedimo jedan u nizu primjera, između ostalog konstatirali da je ‘za Pupovca jedini lijek – metak u glavu!’, odnosno da ga kao ‘nečovječansko smeće od čovjeka’ treba ‘eliminirati, izolirati, izbaciti’.

U svibnju ove godine Splićanin s prebivalištem u Švicarskoj osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Miloradu Pupovcu je poslao e-mail u kojem tvrdi da ga ‘treba zaklati’, a sve Srbe objesiti i zapaliti, zamjerajući Franji Tuđmanu ‘što ih sve nije zaklao’. Osuđen je po Kaznenom zakonu. Riječ je o jednoj od rijetkih presuda kojom je u Hrvatskoj sankcioniran takav govor. Naime, ovakve poruke inače su svojevrsni standard kad je riječ o političkim predstavnicima Srba u Hrvatskoj. Osim nepotpisanih pisama, mržnja, netrpeljivost i prijetnje likvidacijama opće su mjesto forumaškog diskursa na desničarskim portalima poput Direktno.hr-a, Dnevno.hr-a i Maxportala, ili na Facebook-profilima pojedinaca kao što su Velimir Bujanec i saborski zastupnik Željko Glasnović.

Potonji na svom Facebook-profilu redovito potiče govor mržnje, koji se množi ispod njegovih poruka. Prije mjesec dana prijavio ga je IT stručnjak Denis Periša, jer je na fotografijama protuzakonito pozirao s oružjem. Periša i dalje čeka odgovor nadležnih tijela, kao i u nizu drugih slučajeva ozbiljnih prijetnji i širenja mržnje, koje je zabilježio na društvenim mrežama i potom ih proslijedio DORH-u i policiji.

- Šaljem samo najozbiljnije prijetnje za koje sam siguran da će ih policija goniti po službenoj dužnosti - kaže nam Periša, koji primjećuje da se posljednjih godina povećala upotreba takvog diskursa na društvenim mrežama, paralelno s promjenom političke situacije u državi.

Povjesničar Hrvoje Klasić ističe da su takve poruke, kojima je i sam izložen, proizvod atmosfere koja je nastala dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, kad su pravo javnosti dobili proustaški elementi, portali koji objavljuju nedvosmisleno filoustaške tekstove i TV emisije u kojima se širi mržnja i veličaju ustaški zločinci.

- Uvrede koje dobivam postale su učestale, što putem poruka, što na cesti, gdje mi u centru Zagreba dobacuju najpogrdnije moguće riječi. Nedavno su iza mene hodala dvojica muškaraca i nekoliko minuta mi vikala da sam đubre, smrad, Jugoslaven i Srbin te da spustim glavu - kaže nam Klasić, dodajući da se uvrede u pravilu povećavaju nakon javnog istupa.

Dok smo vodili telefonski razgovor, na mail mu je stigla poruka povodom gostovanja u ‘Otvorenom’, gdje se raspravljalo o micanju naziva Trga maršala Tita u Zagrebu. Pored niza uvreda, pošiljatelj mu je na koncu napisao: ‘Nedavno si bio u Puli i imas srece sto sam bio sprijecen da dođem na tribinu koju si imao o sportu i politici.’

Ovakve i još eksplicitnije poruke redovno dobiva i redatelj Oliver Frljić, koji smatra da HDZ-u možemo zahvaliti za kulturu govora mržnje koja je dominantni oblik komunikacije u komentarima na portalima i društvenim mrežama, ali i u javnom prostoru općenito.

- Na kultivaciji govora mržnje HDZ radi manje-više neprekinuto posljednjih 25 godina. Internet je samo pomogao da na površinu izađe ono čime je hrvatsko društvo dubinski prožeto: svim zamislivim oblicima mržnje, uglavnom usmjerenim na različite manjinske identitete. Naravno da državne institucije u takvoj situaciji neće reagirati jednako ozbiljno i brzo na prijetnje upućene premijeru Plenkoviću, Bojanu Glavaševiću, Mirjani Rakić, Snježani Kordić ili mojoj malenkosti - kaže Frljić, dodajući da mu je predstavnik MUP-a prije dvije godine rekao da se poruka člana navijačke skupine Armada, kojom mu je najavio da će mu se napiti krvi, ne može tretirati kao prijetnja smrću.

- Preporučio bih premijeru da ljetnu stanku iskoristi za gledanje švedske serije ‘Lovci na trolove’. Možda mu ista pomogne da shvati kakve razarajuće posljedice ima javni govor mržnje, čak i kad njegova meta nije jedan visokopozicionirani HDZ-ovac - zaključuje Frljić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više