Novosti

Kronika

Духoвнo путoвaњe

Излeт у oргaнизaциjи кoпривничкe и грубишнoпoљскe eпaрхиje: Пeдeсeтaк вjeрникa из oкoлинe Koпривницe и Kрижeвaцa тe Грубишнoг пoљa пoсjeтилo je свeтињe у Црнoj Гoри тe БиХ

7rdeyno96xzh2zu438ma8subakb

Čuveni manastir Ostrog u Crnoj Gori

Tradicionalni posjet pravoslavnih vjernika crnogorskom manastiru Ostrog, organizovale su koprivnička i grubišnopoljska parohija na čelu s koprivničkim jerejom Radovanom Dimitrićem te stupničkim Daliborom Petkovićem. Pedesetak vjernika iz okoline Koprivnice i Križevaca te Grubišnog polja, u tri dana koliko je sveukupno trajalo pokloničko putovanje, posjetilo je niz svetih mjesta u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

- Na samome početku putovanja, u Hercegovini smo obišli Mrkonjiće, rodno selo sv. Vasilija Ostroškog. Tom prilikom razgledali smo paraklis – crkvu koja je izgrađena na temeljima svetiteljeve kuće. Nakon Mrkonjića, obilazak je nastavljen u hercegovačkom manastiru Tvrdoš kod Trebinja. Vjernike smo upoznali s njegovom dugom hrišćanskom istorijom i tradicijom te činjenicom da je u njemu zamonašen sv. Vasilije Ostroški, kasnije izabran za mitropolita zahumsko-hercegovačkog. Obišli smo znamenite manastirske vinograde i podrume u kojima se proizvode najpoznatija svjetska vina – rekao je Radovan Dimitrić, paroh koprivnički.

U Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, pokloničko putovanje obuhvatilo je posjetu hramu Svetog Vaskrsenja. Ljubazni domaćini vjernike su upoznali teološko-historijskim zanimljivostima crkve. Nekoliko sati kasnije, vjersko putovanje završilo je u manastiru Ostrog u kojemu su putnici prenoćili te drugi dan prisustvovali svetoj liturgiji – u kojoj su učestvovali Dimitrić i Petković.

- Putovanje je bilo dugo i naporno ali se isplatilo. Najviše su nas se dojmili manastir Ostrog te manastir Tvrdoš u Hercegovini. Historija tih hramova i prelijepi krajevi u kojemu se nalaze je zaista nešto impresivno. Ovo je jedno predivno duhovno iskustvo svima koji su učestvovali u tome izletu. Zahvaljujem se sveštenicima Radovanu Dimitriću i Daliboru Petkoviću na uspješnoj organizaciji putovanja – kazala je Emina Đurašević, koprivnička manjinska vijećnica te jedna od učesnica putovanja u manastir Ostrog.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više