Novosti

Kronika

Dudik u dostojnijem ruhu

U prvoj fazi radova, svaka od pet kupola kipara Bogdana Bogdanovića presvučena je sa oko 40 metara četvornih bakrenog lima

Oqrxeflcrslf2wffshz3s8s778s

Radovi na kupolama

U Spomen-parku Dudik kod Vukovara završena je prva faza obnove spomeničkog kompleksa koju je sufinansiralo Ministarstvo kulture s oko 420 hiljada kuna, a nosilac projekta je Zajedničko veće opština.

Memorijalni kompleks sagrađen 1980. godine i čine ga pet buktinja, stilizovanih vitkih konusa okruženih kamenim cvetovima, rad beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Tokom 90-tih godina je devastiran, a potom je i zub vremena učinio svoje. U prvoj fazi radova, svaka od pet kupola presvučena je sa oko 40 kvadratnih metara bakrenog lima. Izvođač radova bila je vukovarska Produkt-gradnja.

- Mi smo pre nešto više od godinu dana podneli zahtev i dobili ova inicijalna sredstva. Nadamo se da smo započeli jedan veliki projekat koji će se dalje nastaviti. Reč je o faksimilnoj obnovi jednog dela stožaca, a kad se izradi projektna dokumentacija nastaviće se s obnovom. Trebalo bi obezbediti i pristupnu cestu s parkiralištem, rekao je Dragan Crnogorac, predsednik ZVO-a, koji je pre nekoliko godina zajedno s Udruženjem antifašističkih boraca i antifašista, Većem srpske nacionalne manjine i većnicima SDSS-a u Gradskom veću pokrenula inicijativu za obnovu Dudika. Međutim, interesa nije bilo ni od gradskih niti od županijskih vlasti. Tek zalaganjem Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, sredstva za obnovu Dudika su konačno obezbeđena.

Predstavnici srpske zajednice u Vukovaru su upozoravali i na još jednu neprihvatljivu činjenicu. Naime, na području Spomen-parka izgrađeno je fudbalsko igralište. Iako se radi o zaštićenom spomeniku kulture o čemu svedoči rešenje Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku iz 1973. godine, izmenama gradskog GUP-a koje je donela HDZ-ova većina u Gradskom veću Vukovara 2005. godine, oko 4800 kvadratnih metara prenamenjeno je u „Sportsko-rekreativni centar Mitnica“. Premda su većnici SDSS-a kontinuirano izražavali nezadovoljstvo što je deo jednog od najvećih stratišta iz 1942. i 1943. godine pretvoren u fudbalsko igralište, ni kasnija SDP-ova gradska vlast tu odluku nije promenila. Hoće li uzurpirano zemljište biti vraćeno Spomen-parku još se ne zna.

- Struka će dati zadnju reč. Tu je samo pitanje da li su na tom području bile humke ili nisu, ali to je najbolje da procene stručnjaci, kaže Crnogorac. Istog je mišljenja i Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odeljenja za kulturu i turizam Grada Vukovara koji je u prvoj fazi obnove učestvovao tek u vidu vlasničke saglasnosti za izvođenje radova. ‘Za sada nismo finansijski učestvovali, što ne znači da nećemo u kasnijim fazama obnove, kazala je pročelnica.

U Dudiku su na najsvirepiji način od strane pripadnika Župske redarstvene oblasti NDH ubijani učesnici NOB-a, saradnici i civili uhapšeni u znak odmazde zbog akcija partizanskog pokreta na Fruškoj gori. Na tom stratištu streljano je 455 žrtava, većinom civila, od kojih su 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine. Nakon ekshumacija 1945. godine, posmrtni ostaci 384-ero ubijenih sahranjeni su u spomen-kosturnicu palih boraca 5. vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije u parku kod bolnice u Vukovaru. Komemoracije na Dudiku se održavaju svake godine u maju, u organizaciji vukovarskih antifašista.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više