Novosti

Politika

Nastavak obnove Dudika

Ministarstvo kulture dodelilo je 140.000 kuna za nastavak radova na uređenju spomeničkog kompleksa

Adts2mv6qtpvz8ptmhc5z1brvhy

Srbija i Vojvodina obećale su dati još 380.000 kuna

Nakon što je u februaru 2016. godine završena prva faza obnove Spomen-parka Dudik u Vukovaru, u koju je uloženo oko 420 hiljada kuna, ove godine bi trebala započeti druga faza radova. Zajedničko veće opština (ZVO) je posredstvom Srpskog kulturnog centra Vukovar, ustanove u kulturi kojoj je osnivač, konkurisalo za sredstva Ministarstva kulture Republike Hrvatske i dobilo 140 hiljada kuna iz Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima za 2019. godinu. Obnova Dudika je započela posle višegodišnjeg insistiranja institucija srpske zajednice u Vukovaru, antifašista, ZVO-a, SNV-a i SDSS-a.

Ovaj spomenički kompleks, devastiran u ratu 90-tih, čini pet buktinja, stilizovanih vitkih konusa okruženih kamenim cvetovima, rad beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. U prvoj fazi radova, gornji delovi konusa su presvučeni bakrenim limom, a druga faza podrazumeva sanaciju donjih, kamenih delova konusa te kamenih šajki koje se nalaze u blizini. Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić kaže da je, prema procenama stručnjaka, za drugu fazu obnove potrebno oko 520 hiljada kuna.

- Osigurana sredstva iz Ministarstva kulture RH nisu dovoljna za završetak druge faze radova, ali imamo obećanje iz naše matične države Srbije, Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine, da će osigurati potrebnu razliku - kaže Jeremić. Prema njegovim rečima, tokom proleća biće objavljen javni poziv za dostavljanje ponuda izvođača radova koji bi mogli početi ovog leta i završiti do jeseni. Treća faza obnove je planirana za 2020. godinu, a podrazumeva uređenje infrastrukture, puta i prilaza Dudiku, izgradnju parkirališta i uređenje zelenih površina.

Predsednik ZVO-a ističe da je obnova Dudika od izuzetnog značaja kako za srpsku zajednicu u Hrvatskoj tako i za Republiku Srbiju jer je reč o jednom od najvećih stratišta iz perioda Drugog svetskog rata na tom području. Na Dudiku su pripadnici Župske redarstvene oblasti Nezavisne Države Hrvatske, streljali 455 žrtava, većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine. Za njih se svake godine u maju održava komemoracija u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više