Novosti

Kronika

Фaшизaм – нajгoрa пaндeмиja

Koмeмoрaтивни скуп зa рaтнe жртвe стрaдaлe у вукoвaрскoм Дудику: У Дудику je нa нajсвирeпиjи нaчин пoгубљeнo нajмaњe 455 људи из 61 нaсeљa Срeмa и Слaвoниje

Np1xis6bw0avx67k3b5e0z6xzob

Vence su položile delegacije antifašističkih udruženja, opština i institucija

U Spomen-parku ‘Dudik’ u Vukovaru održan je komemorativni skup u znak sećanja na žrtve fašizma ubijene na tom stratištu za vreme vladavine ustaške NDH u Drugom svetskom ratu. Skup koji se svake godine održava u maju, ove godine je zbog epidemije korona virusa pomeren, a novi datum nije slučajno izabran.

- Na ovom mestu su 31. jula 1941. godine streljane prve žrtve, 15 meštana Bobote. Bila je to odmazda za smrt dvojice ustaša koje je, odupirući se hapšenju, ubio Đoko Patković, što je ujedno bio početak oružanog otpora fašizmu na našem području - kaže Lazo Đokić, predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara i Vukovarsko-sremske županije. Do 9. februara 1943. godine u Dudiku je na najsvirepiji način pogubljeno najmanje 455 ljudi iz 61 naselja Srema i Slavonije.

- Naša poruka je da se ovaj zločin ne sme zaboraviti kao što se ne sme zaboraviti ni ovaj spomenik koji ovako neobnovljen opominje. Moramo nastaviti obnovu i dok smo živi da se sećamo naših predaka koji su dali svoje živote u borbi protiv najveće pandemije koja je zadesila čovečanstvo, a to je fašizam - istakao je Đokić. Obnova spomeničkog kompleksa u Dudiku koji je delo beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, počela je 2015. godine, ali se vrlo sporo odvija. Do sada su obnovljeni kameni stošci prekriveni bakarnim limom, druga faza predviđa obnovu amfiteatra i kamenih šajki, a treća uređenje infrastrukture i zelenih površina. Ovogodišnja komemoracija u Dudiku nije bila masovna kao ranijih godina jer zbog epidemioloških mera nisu došle brojne delegacije iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Uz Generalni konzulat Srbije u Vukovaru i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, vence su položile delegacije 15-tak antifašističkih udruženja, opština i institucija srpske zajednice te srpskih manjinskih veća s područja Vukovarsko-sremske županije.

- Dudik je jedno od brojnih mesta ustaškog režima NDH gde su stradali ljudi, najvećim delom nevini civili. Takva mesta su i Jadovno, Jasenovac, Danica, Lobor… Danas smo ovde da bismo tim ljudima odali počast, da se žrtve iz tog strašnog vremena svetske kataklizme koja je odnela više od 55 miliona života, ne zaborave – rekao je predsednik SABA Franjo Habulin. Govoreći o odnosu prema antifašizmu u Hrvatskoj i u tom pravcu očekivanjima od nove Vlade i Sabora, Habulin je rekao da se određene stvari pomiču u pozitivnom smeru.

- Ne očekujem da će se stvari promeniti u roku od mesec ili godinu dana jer problematika istorijskog revizionizma i revitalizacije poraženih režima traje 30 godina, ali ćemo ići korak po korak da neke stvari zaustavimo, a neke popravimo. Kad govorim o popravljanju, mislim na 2.964 porušena spomenika koji su vezani za period NOB-a. Neki su obnovljeni, ali postoje oni koji spadaju u spomeničku baštinu od državnog značaja kao što su spomenik Stevanu Filipoviću, Petrova gora i Dudik, koji zahtevaju vrlo velike finansijske intervencije i to ćemo nastojati da rešimo - poručio je Habulin.

Nakon polaganja venaca održan je kulturno-umetnički program uz učešće Dramskog ansambla iz Trpinje koji se predstavio recitalom i Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor. Tokom manifestacije se dogodio manji incident. Naime, jedan muškarac se do spomen-parka dovezao u automobilu iz kojeg se glasno čula pesma ‘Kurvini sinovi’ grupe Azra, ali je nakon upozorenja policajaca koji su bili na osiguranju događaja brzo otišao.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više