Novosti

Politika

Dopunski izbori za Srbe u Zagrebu

Budući da na provedenim izborima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, Vlada će raspisati dopunske izbore za predstavnika srpske nacionalne manjine u roku od 90 dana od konstituiranja Skupštine

Large dopunski

Ilustracija (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba objavilo je rezultate izbora članova zagrebačke Gradske skupštine provedenih 16. maja. U rješenju se utvrđuje da na provedenim izborima u Gradskoj skupštini nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine te se broj članova Gradske skupštine Grada Zagreba povećava za jedno mjesto.

U skladu s člankom 107. stavkom 3. Zakona o lokalnih izborima raspisat će se dopunski izbori za člana Gradske skupštine Grada Zagreba iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, navodi se u rješenju.

Kao što su Novosti već pisale, u decembru 2020. donesene su izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, kao i izmjene Zakona o lokalnim izborima.

Nove izmjene odnose se i na biranje predstavnika nacionalnih manjina u gradovima i općinama u kojima čine više od 5 posto ukupnog stanovništva. Sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, one moraju biti ravnomjerno zastupljene u predstavničkom tijelu. Još na prošlim lokalnim izborima za manjine je važio takozvani institut povlačenja, koji sada više ne vrijedi. Pojednostavljeno: ukoliko, primjerice, predstavnik srpske nacionalne manjine na lokalnim izborima ne bi bio direktno izabran, tamo gdje je to predviđeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, birala se ona lista koja bi bila prva "ispod crte", a koja među kandidatima ima pripadnika ili pripadnicu srpske narodnosti.

Sada su uvedena nova pravila – tamo gdje nakon redovnih izbora broj predstavnika nacionalnih manjina nije adekvatno zastupljen, provest će se novi, dopunski izbori, na kojima će moći glasati i kandidirati se samo pripadnici nacionalnih manjina.

Kada je riječ o zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Vlada Republike Hrvatske raspisat će dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela jedinice. Predstavnika srpske manjine mogu kandidirati sve stranke, ali pravo glasa u Zagrebu imaju samo Srbi. Prema popisu iz 2011. godine, Srbi čine 2,2 posto od ukupnog stanovništva u Zagrebu, no još uvijek nema podatka koliko pripadnika srpske manjine u glavnom gradu ima biračko pravo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više