Novosti

Društvo

Domino o ženskim pravima

U organizaciji udruge Domino 1. i 2. prosinca u Zagrebu će se održati međunarodna feministička konferencija "Ženske politike - Budućnost feminističke borbe"

Large lekic

Arijana Lekic Fridrih izvodi performans "Tiha misa" početkom studenog u Zagrebu (foto Josip Regović/PIXSELL)

Međunarodna konferencija "Ženske politike - Budućnost feminističke borbe" i popratni umjetnički i aktivistički program u organizaciji udruge Domino, koji će se održati 1. i 2. prosinca u Zagrebu, okupljaju više od 30 političarki i političara, umjetnica i umjetnika, aktivistkinja i aktivista iz Hrvatske i Europe.

Program započinje u Kući Europe u petak, 1. prosinca u 12:30 sati panelom o feminističkom aktivizmu uz sudjelovanje Jelene Višnjić (SRB), Mirjane Kučer (HR), Sanje Sarnavke (HR) i Arijane Lekić - Fridrih (HR) uz moderaciju Dorotee Šušak (HR).

Nakon prvog aktivističkog panela slijedi obraćanje Pučke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić te predsjednika udruge Domino Zvonimira Dobrovića i umjetnice Arijane Lekić- Fridrih. Svoju podršku organizaciji i konferenciji iskazali su i članovi Europskog parlamenta, članice i članovi Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta.

Konferencija panelom o ženskim pravima i zakonodavnim okvirima njihove zaštite daje prostor domaćim strankama da ususret superizbornoj godini predstave svoje politike vezane uz žene i zaštitu ženskih prava. Na panel, koji će moderirati novinarka Danka Derifaj, pozvani su predstavnici i predstavnice stranaka koje prema trenutnim relevantnim anketama prelaze izborni prag na predstojećim parlamentarnim izborima. Sudjelovanje su u ovom trenutku potvrdili HDZ, SDP, Možemo! i Most.

Bogat program se nastavlja panelima i razgovorima koji obuhvaćaju teme pobačaja, položaja žena i ženskih prava u kulturnom sektoru i umjetnosti, u visokom obrazovanju i obrazovnom sustavu te u medijima i na medijskim platformama. Osobito je važna diskusija na temu feminizma i mladih, kojim uključujemo u konferenciju mlade aktivistkinje i aktiviste, one koji danas otvaraju nova područja borbe.

Na konferenciji sudjeluju: Jelena Višnjić (SRB), Mirjana Kučer (HR), Sanja Sarnavka (HR), Arijana Lekić - Fridrih (HR), Dorotea Šušak (HR), Rajna Racz (HR), Aleksandra Berberih Slana (SI), Nataša Mackuljak (AT), Josipa Bubaš (HR), Dr. Ema Kaiser (AT), Keren Levi (NL), Merel Smitt (NL), Mašenjka Bačić (HR), Anne Kühlmeyer (DE), Nada Peratović (HR), Jasenka Grujić (HR), Marko Matijević (HR), Karla Jelić (HR), Franka Perković (HR), Zlatiborka Popov Momčinović (BIH), Kristina Lelovac (MCD), Milena Zajović (HR), Lana Bobić (HR), Jelena Veljača (HR), Snježana Pavić (HR), Silvija Šeparović (HR), Ivana Dragičević (HR), Tihana Barbarić (HR), Nina Markus (HR) i Lea Oršus (HR).

U okviru programa ove konferencije priprema se i velika skupna umjetnička instalaciju s 12 umjetnika i umjetnica kojom se obilježava 12. Tiha misu Arijane Lekić Fridrih. Također, Arijana Lekić Fridrih i Marko Marković će izvesti performans koji tematizira javni diskurs vezan uz femicid u hrvatskom društvu, a bit će izložene i fotografije s prethodnih Tihih misa te rad “Bog i Krvatice” Lucije Žuti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više