Novosti

Politika

Dinara ni za lijek

Ukidanje dinara na Kosovu bilo je previše i za najgorljivije zagovornike Kosova u međunarodnoj zajednici. Umjesto da vrati dinar, Kurti je manastiru Visoki Dečani konačno vratio zemljište. Njemačka lobira za ulazak Kosova u Vijeće Europe, a SAD poručuje da je napustilo europski put

Large daska

Manastir Visoki Dečani – moneta za diplomatsko potkusurivanje (foto AgronBeqiriPh/Wikimedia Commons)

Već devet mjeseci na Kosovu, uključujući i sredine s većinskim srpskim stanovništvom, sve je teže nabaviti i kupiti srpske proizvode. Otkad je Kurtijeva vlada zabranila uvoz srpske robe na Kosovo i trgovine čiji su vlasnici Srbi uglavnom su ostale bez njih. Ni u njima gotovo da nema mlijeka, brašna, ulja, šećera i svih drugih namirnica proizvedenih u Srbiji, a sve je manje i lijekova koji bi uskoro mogli doživjeti sudbinu srpskih novina i cigareta koje više nije moguće kupiti na kosovskim kioscima. Privredna komora Srbije procjenjuje da su srpske kompanije zbog Kurtijeve zabrane izgubile oko 200 milijuna eura, a i trećina od oko 400 srpskih trgovaca na Kosovu zatvorila je trgovine jer više ne mogu prodavati srpsku robu, a adekvatnu zamjenu ne mogu pronaći ili im nije isplativa.

Popisu zabranjenih srpskih proizvoda na Kosovu, Kurtijeva vlada je početkom veljače dodala i dinar, izbacivši ga iz kosovskog platnog prometa odlukom kosovske centralne banke po kojoj je euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu. Zbog protjerivanja dinara s kosovskog teritorija, oko sto tisuća kosovskih građana, uglavnom Srba, koji su u dinarima primali plaće, mirovine, subvencije i socijalne naknade ostali su bez sredstava za život. To je bilo previše i za najgorljivije međunarodne zagovornike kosovske državnosti – zemlje Kvinte. Ne negirajući pravo Kosova da suvereno odlučuje o svojoj moneti, SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija redom su od Kurtijeve vlade tražile da odgodi uvođenje eura kao jedinog sredstva plaćanja dok ne stvori uvjete za dugoročno rješenje.

No umjesto privremene suspenzije odluke o zabrani dinara, Kurtijeva je vlada naprasno odlučila provesti osam godina staru presudu Ustavnog suda Kosova prema kojoj su kosovske vlasti morale manastiru Visoki Dečani vratiti 24 hektara zemlje koju su mu oduzele. "Prosvjetljenje o hektarima manastirske zemlje" Kurtijeva vlada je doživjela neposredno uoči višednevnog posjeta američkog specijalca za Balkan Gabriela Escobara koji je već iz Washingtona poručio da je glavni cilj njegove najnovije balkanske turneje "suspenzija odluke o zabrani dinara". Po dolasku u Prištinu Escobar je, međutim, prvo morao pohvaliti Kurtijevu vladu zbog vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani i tako se pridružiti kolegama iz Kvinte koji su to već učinili.

Kurtijeva je vlada istovremeno nakon petogodišnje stanke opet aktivirala zahtjev za prijem Kosova u članstvo Vijeća Europe jer je ispunila jedan od tri uvjeta za prijem (formiranje Zajednice srpskih općina, vraćanje zemljišta manastiru Dečani i poništavanje odluke o bespravnom oduzimanju zemljišta u općinama sa srpskom većinom). Ispunjavanje jednog od tri uvjeta, odobrovoljilo je prije svega Njemačku čija diplomacija je odmah u Vijeću Europe krenula u prikupljanje podrške za otvaranje procesa učlanjivanja Kosova. Članstvo u Vijeću Europe nudi se kao mrkva vladajućem Kurtijevom Samoopredjeljenju kako bi nastavilo popuštati i u rješavanju drugih problema koje je njegova vlada uglavnom isfabricirala i zategnula do pucanja. Na Kosovu je, naime, počela teći zadnja godina mandata vladajućoj većini Kurtijevog Samoopredjeljenja i valja mu se pripremiti za izbore uvjeravajući birače da je ispunila svoja ranija izborna obećanja – protjerati Srbiju s Kosova i približiti Kosovo članstvu u Vijeće Europe, Europskoj uniji i NATO-u.

I dok je u protjerivanju Srbije i svega što je povezano s njom, Kurtijeva vlada bila prilično uspješna, unatoč Briselskom i Ohridskom sporazumu koji su srpskoj manjini jamčili institucionalnu povezanost sa Srbijom, u euroatlantskim integracijama manje-više je tapkala u mjestu, pa u mnogo čemu i nazadovala. Protjerivanjem srpske države s Kosova i kidanjem institucionalnih veza srpske manjine s matičnom državom, Kurtijeva vlast je Srbima na Kosovu znatno ugrozila osnovna ljudska i manjinska prava, a život dovela na rub izdržljivosti.

Zabrana dinara ogolila je Kurtijevu politiku i osnažila argumente Beograda da joj je krajnji cilj protjerivanje preostalih Srba na Kosovu. SAD i EU još su daleko od takvog zaključka, ali se pogotovo Washington sve teže miri s rigidnom politikom kosovskih vlasti. U intervjuu koji je na kraju svoje najnovije balkanske turneje dao Radio Slobodnoj Europi, Escobar je svima na Kosovu i oko Kosova pod nos stavio poruku da su "SAD veoma posvećene da osiguraju da Kosovo ostane multietnička građanska demokratija. Kako bi se to dogodilo, sve etničke zajednice moraju da se osećaju bezbedno i da žive u bezbednim i dostojanstvenim uslovima. Ono što se sada dešava sa odlukom Centralne banke jeste da postoji veliki broj vaših građana koji osećaju veliki bol."

Escobar je otkrio i da od Kurtija nije dobio "nikakve garancije" da će suspendirati zabranu dinara, ali ni da će konačno formirati zajednicu srpskih općina kao uvjet svih uvjeta za realizaciju Briselskog i Ohridskog sporazuma. Escobar se ipak nada da će Kurtijeva vlast okrenuti ploču, barem kad je riječ o zabrani dinara, ali dodaje i da SAD zbog toga neće dopustiti "potkopavanje potencijala Zajednice opština sa srpskom većinom". Ponovio je da je formiranje Zajednice srpskih općina prioritetna domaća zadaća Kurtijevoj vlasti jer srpskoj manjini daje prava "koje druge manjine u EU-u i SAD-u već imaju. To nije ništa više od dovođenja odnosa Kosova sa manjinama koje žive na Kosovu na evropski nivo".

Američki specijalac za Balkan upozorio je i da "dok Kosovo ignoriše evropski put, a to je dijalog, i dok ignoriše evropsku mapu puta koja mu je data, a to je osnovni sporazum (iz Ohrida), aneks i sada Statut Zajednice opština sa srpskom većinom, Evropa kaže kako Kosovo ne sarađuje sa Evropom. Zbog toga, uz ostalo, imate mere EU-a. Moramo da dođemo do toga da te mere budu ukinute, da dođete do kandidature i moramo vas dovesti do toga da uđete u Partnerstvo za mir (program NATO-a) pre nego što propustimo ovu istorijsku šansu. Ignorisanje dijaloga vas odvlači od tog puta."

Jedno su želje, a stvarnost je drukčija, pa odgovarajući na pitanje kamo ide Kosovo, Escobar nije zračio optimizmom: "Zabrinut sam zbog toga. Vlada Pokreta Samoopredeljenje ima manje prijatelja u Evropi nego što bi trebalo. I dalje imate mnogo prijatelja u Evropi, ali je i dalje mnogo sumnje o tome kamo ova država ide. Reći ću vam kamo će ići ako ne budemo radili na integracijama. Ući ćemo u period u kojem ćete videti kako sve više ljudi napušta zemlju, videćete manje investicija, tako da, ako nešto hitno ne preduzmemo, videćemo spor, ili možda ne tako spor, ekonomski i demografski pad zemlje."

I na ranije Escobarove ocjene i poruke, iz Kurtijevog Samoopredjeljenja lakonski su odgovarali da međunarodne specijalne izaslanike netko izdaleka imenuje, a vlast na Kosovu bira narod koji na njemu živi. Kako se vrijeme izbora na Kosovu približava, većina kosovskih analitičara procjenjuje da Kurtijeva vlada neće ni mrdnuti na osnivanju ZSO-a, već će se nastaviti igrati lovice s Escobarom i njegovim europskim pandanima tako što će prvo stvoriti novi problem, kao sada sa zabranom dinara, a onda ustuknuti i promijeniti odluku da bi izbjegla frontalni sudar s članicama Kvinte, ali i osnivanje srpske manjinske autonomije na Kosovu protiv koje Kurtijevo Samoopredjeljenje vodi hajku od svojeg osnivanja, iako mu je na prošlim izborima priskrbljivala većinsku podršku birača. Kurti i Samoopredjeljenje zato će i na sljedeće izbore izaći bez Zajednice srpskih općina, a dinar i dio srpske robe možda vrate na Kosovo da bi primirili "mnogo frustracija" koje po Escobarovim tvrdnjama imaju "sa ovom Vladom Pokreta Samoopredeljenje, ne samo u Vošingtonu, već i u Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više