Novosti

Kultura

Novi raspored završnih Dana srpske kulture

Ovogodišnji program nastavlja se obilaskom izložbe "Tabula rasa" i predavanjem o Tomislavu Gotovcu, a zatvara 7. decembra nastupom pjevačice Ane Đurić Konstrakte

Large foto dani

Dani srpske kulture, u organizaciji SKD-a "Prosvjeta", koji se ove godine održavaju pod temom "Veze Zagreb-Beograd" kako bi podsjetili na sto godina kulturnih, umjetničkih i intelektualnih veza između dva grada, kao i ljude koji su djelovali u obje sredine, ulaze u svoju završnicu.

Izložba "Tabula rasa" ulazi u svoju završnu fazu. Dio izložbe postavljen u Galeriji Forum otvoren je do ove subote, 3. prosinca, dok je postav u Preradovićevoj 21 otvoren do iduće srijede, 7. prosinca.

Kustosi izložbe Davorka Perić iz SKD-a "Prosvjeta" i Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac 1. prosinca u 18.00 organiziraju stručno vodstvo, nakon čega se odlazi u Preradovićevu 21 gdje će Šimičić s početkom u 19.00 održati predavanje pod naslovom "Tomislav Gotovac Story", donoseći jednu od brojnih mogućih priča o umjetničkom radu Tomislava Gotovca. Polazeći od naracije koju sam Gotovac nudi kroz svoje izjave u tisku, predavanje akcentira umjetnikovo svjesno baratanje mogućim istinama. Uz predavanje bit će prikazana video dokumentacija “Performansa – Omnibusa, fragmenti Paranoia View Arta” izvedenog u Studentskom kulturnom centru u Beogradu 1986. godine.

Dan kasnije, u petak, 2. prosinca s početkom u 18.00 Una Popović, kustosica MSU Beograd će održati uvodno predavanje o radu Zorana Popovića, nakon čega će biti prikazan njegov 50-minutni film "Borba u New Yorku", snimljen 1976. kao kritički pogled na umjetnost tog vremena, u kojem se pojavljuju članovi grupe Art and Language i Artist Meeting for Cultural Change i koji je jedan od njegovih ključnih radova. Kroz nekoliko segmenata, koje uokviruje tema “Umetnost i društvo”, film “Struggle in New York” nosi snažnu antikapitalističku poruku, a 1977. prikazan je u Zagrebu.

U 19.30  Una Popović će održati uvodno predavanje o radu Neše Paripovića uz projekciju njegovog 27-minutnog filma  "N.P. 1977". "Za razliku od kompleksnog socijalnog i ideološkog mapiranja ovaj film je orijentisan monološki, prati radnju samog autora koji pravi procese u opsesivnom savladavanju različitih prepreka. Iako je vizuelno film vrlo poetičan u njemu se čita i akt indivudualnog sagledavanja u odnosu na društveno konstruisano, simboličko nepristajanje i osvajanje mikroprostora slobode subjekta., navodi Una Popović.

U subotu, 3. prosinca od 18.00 Maja Đurinović, istaknuta plesačica, koregrafkinja i edukatorica, predavačica na Odsjeku za glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i Plesnom odsjeku ADU u Zagrebu, drži predavanje "Laban u Zagrebu / Tanzbühne na turneji 1924." u kojem će osvijetliti izuzetan niz događaja koji su povezani s djelom slavnog plesača i koreografa Rudolfa Labana čiji Plesni teatar gostuje po Europi šireći pokret apsolutnog plesa. U Zagrebu su gostovali u proljeće 1924. godine i imali brojne nastupe, uz gostovanja u Beogradu i Osijeku. Laban je na izložbi Proljetnog salona u Umjetničkom paviljonu održao i predavanje o novomplesu. U 20.00 predviđeno je zatvaranja izložbe Tabula rasa no.2 u Galeriji Forum.

Dana 5. decembra Darko Šimičić u 18 sat u Preradovićevoj 21 održat će predavanje "Mangelos: Najlepše je ne biti prisutan" o radu poznatog umjetnika. 

U utorak,  6. prosinca  u 18.00 sati u  Preradovićevoj 21, Jadranka Vinterhalter, povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica drži predavanje "Susreti umjetnika i kustosa, 10 godina rada (1974./84.), 400 km razdaljine (Beograd-Zagreb)" u kojem predstavlja intenzivne veze, susrete, dijaloge i druženja kustosa i umjetnika kroz programe i suradnju beogradskih i zagrebačkih muzejsko-galerijskih ustanova, s fokusom na MSUB i Galeriju SKC u Beogradu, te GSU, Galeriju SC i Galeriju PM u Zagrebu, tijekom jednog desetljeća Radila je kao kustosica u Muzeju savremene umetnosti, Beograd, Muzejskom dokumentacijskom centru Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost,SCCA Zagreb i Muzeju suvremene umjetnosti, MSU Zagreb. Sudjelovala je u međunarodnim istraživačkim i izložbenim projektima (Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse, MSU Zagreb;  Devedesete: Ožiljci, EPK Rijeka). Piše i objavljuje stručne priloge iz muzeologije i muzejske prakse, tekstove o suvremenoj umjetnosti i umjetnicima.

Konačno, 7.prosinca u 20:00 uz nastup Ane Đurić – Konstrakte slijedi zatvaranje izložbe TABULA RASA no.1. u Preradovićevoj ulici 21, ali ne i samih Dana srpske kulture jer će se neki programi odvijati do 17. prosinca.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više