Novosti

Društvo

Dan pobjede u Baranji

Nosioci mračne politike koriste priliku kako bi obnovili svoje fašistoidne ideje. No antifašisti će se i dalje suprotstavljati svima koji su protiv očuvanja tekovina antifašizma, rečeno je na obilježavanju 78. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata

Large  informator dan pobjede  %c4%87irilica

Protagonisti svečanosti u Batini

U Baranji je svečano obilježen Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i 78. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata. Obilježavanje su organizirali Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Ambasada Rusije u Hrvatskoj.

Prvo je UABA Beli Manastir samostalno položila vijence na spomenike u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, a potom su delegacije UABA i Ambasade, pod vodstvom Nikole Opačića i ambasadora Andreja Nesterenka, položili vijence i cvijeće na spomenik palim borcima NOR-a i biste baranjskim revolucionarima Erneu Kišu, Sari Bertić i Jovanu Laziću na belomanastirskom Partizanskom groblju. Obilježavanje je nastavljeno na Trgu slobode, gdje su položeni vijenci i karanfili na spomenik palim borcima Crvene armije. Centralno obilježavanje održano je na monumentalnom spomeniku "Pobjeda" u Batini.

Na Trgu slobode u Belom Manastiru okupljenim građanima i gostima prigodnim govorima obratili su se Nikola Opačić i ruski ambasador Andrej Nesterenko, a na spomeniku u Batini ponovo ambasador Nesterenko i potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić.

- Devetog maja, koji Evropa slavi kao Dan Europe, završen je najstrašniji rat u povijesti čovječanstva. Nažalost, moram i danas, nakon 78 godina, konstatirati da tadašnji gubitnici, nosioci mračne politike, koriste priliku kako bi obnovili svoje fašistoidne ideje, a neki potomci i pristaše nacifašizma šire mržnju prema drugima i drugačijima, rasplamsavaju nacionalne i vjerske strasti, skrivaju ili ublažavaju istinu o nacifašističkom zlu i zločinima. Antifašisti će se i dalje suprotstavljati svima onima koji su protiv očuvanja demokratskih tekovina antifašizma, u prvom redu prava čovjeka na dostojan život u slobodi, toleranciji, različitosti i socijalnoj pravdi – rekao je u Belom Manastiru Nikola Opačić. Obilježavanje je završeno u spomen-domu Memorijalnog kompleksa Batinske bitke ručkom za sve učesnike, koji je priredila ruska ambasada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više