Novosti

Kronika

"Чувaри" у Toпoли

Фoлклoрни aнсaмбл "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa" из Бeлoг Maнaстирa, кojи вoди Свeтлaнa Жaркoвић, гoстoвao je у Србиjи нa "Сaбoру извoрнoг нaрoднoг ствaрaлaштвa"", кojи oргaнизуje Kултурни цeнтaр из Toпoлe

Large 3

Folkloraši u baranjskoj nošnji na vanjskoj pozornici u Topoli

U šumadijskom gradiću Topoli od 7. do 9. oktobra održana je po 59. put tradicionalna kulturno-turistička manifestacija "Oplenačka berba". Jedan od njenih sadržaja je i "Sabor izvornog narodnog stvaralaštva", koji organizuje Kulturni centar iz Topole. Uobičajeno je da na tom saboru folklorne grupe i pojedini svirači narodnih instrumenata prikazuju tradicijsku kulturu svog kraja. Pored učesnika iz Srbije i Republike Srpske, ove godine na saboru je bio i Folklorni ansambl (FA) "Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira u Hrvatskoj, koji vodi Svetlana Žarković. Članovi ansambla su, uz pratnju gajdaša Filipa Golubova Cara iz baranjskog šokačkog sela Draža, odigrali splet narodnih igara iz Baranje "Ranče", "Todore" i "Baranjsko kolo". Po završetku programa učesnici su imali priliku obići kulturno-historijske znamenitosti Oplenca i veliki vašar u Topoli.

Predsjednica Svetlana Žarković kaže da je Folklorni ansambl aktivan tek tri godine, a kao udruženje registrovan tek više od godinu dana pa dosad nije bilo mogućnosti redovnog financiranja od Grada Belog Manastira i od Savjeta za nacionalne manjine. Stoga ansambl nije imao ni narodne nošnje te je predsjednica uzela na sebe zadatak da sašije kompletnu baranjsku srpsku nošnju kako bi ansambl mogao u što ljepšem izdanju izaći na scenu.

- Vjerujem da smo u tim nastojanjima uspjeli i bila nam je izuzetna čast da učestvujemo na jednoj ovako važnoj manifestaciji. Veliku pomoć u radu imamo od Milana Dvornića, naivnog slikara i etnografa iz Belog Manastira, koji je s nama bio i u Topoli. On decenijama skuplja etnografsku građu svih nacionalnosti koje žive u Baranji te je u dva izdanja objavio knjigu o narodnim običajima baranjskih Srba do sredine 20. vijeka – ističe predsjednica Žarković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više