Novosti

Kultura

Oд фрулe дo гajди

Дeвeти Фeстивaл eтнo музикe у Вукoвaру, у oргaнизaциjи удружeњa Чувaри српскoг идeнтитeтa, oкупиo je пeт друштaвa учeсникa кojи су дoмaћoj публици нaстojaли дa прeнeсу тeк дeo бoгaтe српскe трaдициje

Large informator  od frule festival etno  %c4%87irilica

Gajdaš Ognjen Ognjanović

Napevi ženskih i muških vokala, sviranje tradicionalnih instrumenata – od frule, tapana do gajdi, te savremena interpretacija izvornog, samo su deo programa ovogodišnjeg Festivala etno muzike u Vukovaru. U organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta, Festival je doživeo devetu godišnjicu, a ove jeseni okupio je pet društava učesnika, čiji su članovi domaćoj publici nastojali da prenesu tek deo bogate srpske tradicije, kroz tradicionalno pevanje, sviranje i ples.

Manifestaciju od osnivanja, uz organizatore, prate Vokalno-instrumentalni etno ansambl Đurđevak iz Bobote i Plesna grupa Venera iz Vukovara. Uz spomenute, među ovogodišnjim gostima, učešće u programu uzeli su i Muška pevačka grupa Naši koreni iz Borova, žensko Pevačko društvo Vida iz Modriče, te članovi Vojvođanskog narodnog orkestra Gajde iz Bačke Palanke.

- Cilj Festivala je okupljanje društava i ansambala s našeg područja, ali i regiona, koji se bave tradicionalnom, srpskom muzikom i na taj način čuvaju od zaborava nematerijalnu baštinu svog naroda - rekao je Dragan Todić, predsednik udruženja Čuvari srpskog identiteta. Izrazio je zadovoljstvo što je Festival, od svojih začetaka, kada je teret organizacije snosilo tek nekoliko entuzijasta, preživeo sve izazove i u kontinuitetu se održavao, podsetivši da iduće godine proslavlja jubilej - 10 godina postojanja.

Na pitanje koliko su atraktivni ovakvi vidovi kulturnog amaterizma u Hrvatskoj, Todić je odgovorio, da je itekako primetan pomak u interesu, kako starijih, tako i mlađih, ne samo da prate ovakve programske sadržaje, nego da se i uključuju u grupe, čiji je rad koncipiran na etno stvaralaštvu. Dokaz tome je Ansambl Đurđevak, koji je prošle godine proslavio desetu godišnjicu rada i u svom sastavu, bilo kao svirače ili vokale ima one od 6, ali i 70 godina.

- Naš Ansambl je godinama menjao članstvo, uvek bi neko od starijih ostao, a neko od novih se priključio. Vrata su svima otvorena - rekla je umetnički rukovodilac Jelena Ajduković.

Članice ženskog Pevačkog društva iz Modriče svojim izgledom i nastupom na sceni oduševile su publiku, a kvalitet njihovog rada potvrđuju dugogodišnji rad i nastupi. Ništa manje interesantni nisu bili ni ostali učesnici, dok je kao neka vrsta rariteta na Festivalu bio nastup gajdaša Ognjena Ognjanovića iz Bačke Palanke. Izveo je nekoliko kompozicija na ovom, gotovo zaboravljenom instrumentu, a publiku je takođe zabavio interpretacijom vojvođanskog bećarca.

Plesna grupa Venera, koju također čine devojčice i devojke iz Vukovara, svoj doprinos Festivalu dala je izvođenjem dve koreografije, postavljene na etno muziku u modernijem aranžmanu. Organizatori su podelili zahvalnice učesnicima programa, koji je i ove godine finansiran sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade RH.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više