Novosti

Politika

Centar Simon Wiesenthal zahtijeva od Hrvatske da se ogradi od proustaških izjava Ruže Tomašić

Kako Ruža Tomašić još uvijek podržava ustaški pokret, tražimo od hrvatskih lidera da se nedvosmisleno ograde od njenih opasnih i odbojnih stavova, rekao je Zuroff

Psrid7yxn6l2ke1dndyi9rcgyjp

Efraim Zuroff, Centar Simon Wiesenthal (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ugledna međunarodna nevladina organizacija Centar Simon Wiesenthal oštro je osudila izjave hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić iz prošlog broja Novosti u kojima je 'izrazila svoje simpatije prema ustaškom pokretu i tek se djelomično ogradila od Ante Pavelića'.

U izjavi koju potpisuje Efraim Zuroff pozvali su hrvatske političke lidere se ograde od izjava Ruže Tomašić, posebice 'njenog pokušaja da velike zločine koje su počinili ustaše i NDH'.

'Mnogi u Hrvatskoj Ružu Tomašić smatraju sjajnom zastupnicom u Europskom parlamentu koja je imala izuzetna postignuća u prethodnom mandatu. Da se iskreno odrekla fašizma i genocidnih politika NDH možda bi bilo i moguće prijeći preko njenih aktivnosti vezanih uz hrvatske ekstremiste. No kako to nije slučaj i ona još uvijek daje svoju podršku pokretu koji bi trebalo jedinstveno osuditi, tražimo od hrvatskih lidera da se nedvosmisleno ograde od opasnih i odbojnih stavova europarlamentarke Ruže Tomašić', rekao je Zuroff. 

Iz Centra objašnjavaju kako su objavljene pjesme Ruže Tomašić u kojima se veliča Pavelića iz sedamdesetih i osamdesetih godina dok je živjela u Kanadi. Podsjetimo, tjednik Novosti u prošlom broju objavio je niz pjesama kojih se danas nije odrekla. Dapače, na upit našeg novinara, Tomašić je izjavila: 

- Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?

Ni po pitanju Pavelića Tomašić se nije distancirala.

- Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tome vremenu – rekla je Tomašić za Novosti.

Tjednik Novosti kontaktirao je sve relevantne hrvatske političare i državni vrh tražeći komentar njenih izjava o čemu možete čitati u našem novom broju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više