Novosti

Kronika

Бршaдински жeтeлaчки дoручaк

Вoдa сe нoсилa у зeмљaнoм ‘кoршoву’, aли кoсци су вoлeли пoпити и мaлo рaкиje jeр сe oд њe нису знojили и нису били жeдни, кaжу aутoри излoжбe ручних рaдoвa и стaринa у Бршaдину

6efqezvgi25qr4wprcgb1p0mii2

Mladi članovi Prosvjetine sekcije Svilen konac

U Bršadinu su 11. jula na letnjoj pozornici održani ‘Letnji koncert’ i 8. Izložba ručnih radova i starina u organizaciji Kulturno-umetničkog društva ‘Vaso Đurđević’ i pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ u tom mestu. Ovo je prva manifestacija u Bršadinu od marta kada je počela epidemija koronavirusa zbog čega je rad KUD-a i pododbora ‘Prosvjete’ bio u prekidu.

- Nakon što su se stekli uslovi počeli smo sa redovnim probama. Za sada nemamo nikavih problema, nemamo članova pozitivnih na virus, niti onih u izolaciji. Kako će se situacija s epidemijom dalje razvijati ne znamo, ali ćemo poštovati pravila i dalje raditi koliko uslovi budu dozvoljavali. Mi smo obično pravili letnju pauzu po završetku školske godine sve do jeseni, ali kako ove godine sve kasni, produžili smo aktivnosti na ovaj letnji period. Imamo zavidan broj članova, čak 35-ero dece uzrasta od 6 do 17 godina. Nastupili smo u Boboti na ‘Vidovdanskom saboru’, a do kraja meseca nas čeka još jedan nastup, na dečijoj smotri folklora u Borovu - kaže predsednik KUD-a Jovica Tanasić. Zajedno sa KUD-om deluje i pododbor ‘Prosvjete’ koji broji desetak članova.

- Skupili smo snagu i ljude, pripremili koreografije i održali program što je prilično hrabar potez u ovoj situaciji. Ipak, teško nam je planirati aktivnosti do kraja godine zbog najave novog talasa epidemije na jesen. Možemo se nadati i pripremati, ali se bojim da većih okupljanja neće biti - dodaje predsednik bršadinske ‘Prosvjete’ Milomir Marunić koji se, odeven u narodnu nošnju, prvi put našao u ulozi voditelja programa.

Pored domaćina u programu su nastupili članovi Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova i Srpskog kulturno-umetničkog društva ‘Jovan Jovanović Zmaj’ iz Bijelog Brda sa svojom folklornom sekcijom i muškom pevačkom grupom te vokalne solistkinje Anja Teofilović i Milica Jović. Sekcija ‘Svilen konac’ koja deluje u okviru ‘Prosvjete’, na otvorenom je pripremila 8. izložbu ručnih radova i starina kojoj se pridružilo Udruženje žena ‘Pudarce’ iz Bijelog Brda. Tema ovogodišnje izložbe je žetelački doručak.

- Dok su kosci kosili, a žene ‘rukovedale’ odnosno prikupljale pokošeno klasje i vežu u snopove, kod kuće se pripremao doručak koji se nosio na njivu. Obično se nosila slanina, kobasice, čvarci, domaći hleb koji je domaćica ranije zamesila i ispekla, kiselo mleko zbog vrućine…Voda se nosila u zemljanom ‘koršovu’ kako bi što duže bila hladna, ali kosci su voleli popiti i malo rakije jer se od nje nisu znojili i nisu bili žedni - priča Anđelka Mitrović, voditeljka sekcije čije su članice za izložbu uredile i jedna stara zaprežna kola, a svim posetiocima su posluživale kuvani kukuruz i razne domaće kiflice i kolače.

Organizatori su se, naravno, potrudili da poštuju sve preporuke i uputstva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Iako je program na kratko prekinuo iznenadni pljusak, on ipak nije pokvario čitav ugođaj koji su Bršadinci za svoje meštane i druge posetioce brižljivo pripremili.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više