Novosti

Kultura

"Брaнкoви дaни"

Нajбoљe oцeњeни литeрaрни рaдoви бићe нaгрaђeни нa свeчaнoсти зaтвaрaњa 17. Kултурнo-духoвнa мaнифeстaциja "Брaнкoви дaни у Вукoвaру", 1. oктoбрa, нaгрaдoм "Ружицa Рaдичeвић", a ликoвни нaгрaдoм "Mинa Kaрaџић"

Large informator brankovi dani  %c4%87irilic

Sa otvorenja manifestacije

Svečanim programom u kojem su učestvovali učenici OŠ Dragutin Tadijanović, vukovarske Gimnazije u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, nastupom Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor te besedom o pesniku-romantičaru Branku Radičeviću koju je pripremila profesorka srpskog jezika u OŠ Nikola Andrić, Tijana Bezbradica, 17. septembra otvorena je 17. Kulturno-duhovna manifestacija "Brankovi dani u Vukovaru".

Cilj manifestacije, koju je ustanovio protojerej-stavrofor Jovan Radivojević, kasnije tragično stradao u saobraćajnoj nesreći, je da kroz nekoliko tematskih celina ukaže na značaj i doprinos prerano preminulog pesnika Aleksija Branka Radičevića (1824. – 1853.). Pesnikova je majka Ružica bila poreklom iz Vukovara i neke od najlepših pesama napisao je upravo na Dobroj vodi, mestu gde se, pokraj Hrama Prepodobne matere Paraskeve i održavaju programski dani.

- Danas smo se sabrali u zajedništvu da zapalimo sveću voštanicu za Branka Radičevića i da se prisetimo njegovog kratkog ali plodonosnog života - rekao je u ime Organizacionog odbora, protojerej-stavrofor, Miljen Ilić, starešina Hrama Prepodobne matere Paraskeve. Izrazio je zadovoljstvo što je manifestacija svake godine dobro posećena i što veliki broj učenika uzima učešće.

Kao i ranijih godina, Manifestacija je i ove sadržavala različite programske sadržaje, sa namerom da mlade potakne na igru, ples i stvaralački duh. Tako će, uz već tradicionalne integrisane dane učenika osnovnih škola, za koje je dosad učešće prijavilo pet škola, biti održan kulturno-umetnički program "Kroz pesmu i igru". Srednjoškolci će, kao i unazad dve godine imati priliku da s profesorima u okviru Časa na otvorenom govore o ulozi Branka Radičevića u srpskom pesništvu, a potom se iskažu učešćem na Sportskim olimpijskim igrama.

- Namera nam je bila da spojimo učenje sa rekreativnim sadržajem i tako mladima program učinimo atraktivnijim - rekao je otac Miljen. Već od prve godine održavanja "Brankovih dana u Vukovaru", neposredno pred početak Manifestacije raspisuje se konkurs za literarna i likovna ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola, o čijem kvalitetu i selekciji odluku donosi posebna komisija, koju uglavnom čine profesori srpskog jezika i književnosti, te članovi Organizacionog odbora.

Ove godine, kako je rekao vukovarski paroh Ilić, tema za literarne i likovne radove učenika osnovnih škola biće "Junak dana", dok će srednjoškolci svoje umeće pisanja i slikanja iskazati kroz temu "Prošlost kao temelj budućnosti". Najbolje ocenjeni literarni radovi biće nagrađeni na svečanosti zatvaranja manifestacije, 1. oktobra, nagradom "Ružica Radičević", a likovni nagradom "Mina Karadžić".

S obzirom da se iduće godine navršava 200 godina od rođenja Branka Radičevića, a manifestacija doživljava punoletstvo, organizatori su najavili obeležavanje "Brankovih dana" na višem nivou.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više