Novosti

Politika

Bandić zabranio tortu u obliku petokrake

Protokol Grada Zagreba nakon konzultacija s gradonačelnikom zabranio je da se na svečanu proslavu stotog rođendana partizanskog borca Jurja Hrženjaka Đuke unese poklon-torta sa zvijezdom petokrakom

Yxhrnfbwx3j5y3q3xxohkisos1e

(foto E.J.)

Takozvano osuđivanje obaju totalitarizama prešlo je danas u sasvim nove, tragikomične dimenzije, jer se u u Hrvatskoj od danas zabranjuju i torte u obliku zvijezde petokrake.

Povodom stotog rođendana partizanskog borca i počasnog predsjednika Antifašističke lige Hrvatske Jurja Đuke Hrženjaka, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića organizirana je danas proslava u službenoj rezidenciji Grada Zagreba, u Dvercima.

‘Sve je bilo u redu dok nismo došli s rođendanskim poklonom - tortom u obliku zvijezde. Kada su službenici iz protokola ugledali tortu nastala je panika, a nakon konzultacija s gradonačelnikom obaviješteni smo da je donesena odluka da torta ne smije napustiti sporednu prostoriju i ući u dvoranu u kojoj se održava proslava stotog rođendana Jurja Hrženjaka’, kazao je za Novosti glavni tajnik Antifašističke lige Eugen Jakovčić.

Prema Jakovčićevim riječima, točno u trenucima u kojima im se objašnjavalo da s poklon-tortom ne smiju ući u prostorije u kojima se odvija proslava, ona je službeno i započela.

- Koliko vidimo radi se pritisak i na Hrženjakovu obitelj koju izuzetno poštujemo i cijenimo. Čini se da je gradonačelnik Bandić ovu proslavu pokušao iskorititi za svoju kampanju, ali i da mu se zvijezda u to nikako ne uklapa - govori Jakovčić.

Dok ovo pišemo proslava stotog rođendana službeno još uvijek traje, a Jakovčić sumnja da i konzultacije još uvijek traju.

‘Možda im je namjera konzultirati se i s Vijećem za suočavanje s prošlošću kako bi doznali što oni misle o torti’, ironično zaključuje Jakovčić.

Antifašistička liga zbog svega je najavila konferenciju za medije danas u 14 sati.

Juraj Hrženjak bio je sudionik Narodnooslobodilačke borbe, direktor Instituta za samoupravljanje, poslanik u Saveznoj skupštini, sudac Ustavnog suda Socijalističke Republike Hrvatske, direktor kumrovečke Političke škole ‘Josip Broz Tito’. To su samo neke od funkcija koje je obnašao ovaj pravnik, politički i društveno aktivan tokom cijelog života. Ususret stotom rođendanu napisao je knjigu ‘Stoljeće života – antifašistički zapisi i kultura sjećanja’, koju je nedavno objavila izdavačka kuća ‘Razlog‘, a tim je povodom dao i veliki intervju za Novosti koji možete pročitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više