Novosti

Politika

Austrija skinula ustaški grb sa spomenika na Bleiburgu

Prije nekoliko dana austrijske državne vlasti skinule su sa spomenika na Blajburškom polju hrvatski grb s prvim bijelim poljem i natpis "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci"

Large bleiburg

Spomenik u Bleiburgu kakav je nekad bio (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Tužna vijest snašla je Velimira Bujanca i njegovu ekstremnu desničarku bratiju. Austrijskim vlastima, naime, dozlogrdilo je stalno natezanje s neoustaškim skupom na Bleiburgu koji su najprije zabranili, a sada su konačno sa spomenika skinuli hrvatski grb s prvim bijelim poljem i dio teksta na hrvatskom jeziku: "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci" koji je bio postavljen na polju.

Rješenje o zaplijeni grba Počasnom bleiburškom vodu prije dva dana je poslao kotarski namjesnik, Gert Andre Klösch, a sa spomenika je još ranije uklonjen. Time je Koruška postavila jasne standarde vezane uz toleriranje nacističke simbolike koje bi trebala prihvatiti i Hrvatska.

Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta zatražio je sredinom ožujka od ministra unutarnjih poslova službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, uz dozvolu za održavanje misa. Komemoracija se zbog toga preselila u Udbinu i na zagrebački Mirogoj, a predviđeno je da hrvatski veleposlanik položi vijenac na spomenik na kojem više nema grba,.

Tu vijest javnosti je podijelio Bujanec na društvenim mrežama, nazivajući je skandalom. Bujanec kaže da je spomenik u izvornom obliku postavljen 1987. godine i da nikome do sada nije smetao. "Austrijske vlasti prvo su zabranile komemoraciju na Bleiburškom polju, potom oskrnavile spomenik i tako udovoljile lijevim ekstremistima koji participiraju u saveznoj Vladi. Zabranu komemoracije i uklanjanje spomenika tražile su svojedobno i vlasti Titove komunističke Jugoslavije, no - Austrija tada nije popuštala… Pitanje za Vladu RH, predsjednika i premijera; gdje su sada prosvjedne note?! Hoćete li reagirati?! Ili ćete podviti rep, kao i uvijek do sada?", pita se zabrinuti Bujanec.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više