Novosti

Manjinski zastupnik

Aтмoсфeрa линчa и кривe инфoрмaциje

Увjeт зa приjeм у пoлициjу je хрвaтскo држaвљaнствo, дoк нaциoнaлнoст ниje зaкoнски увjeт нити je кaтeгoриja кoja прeдстaвљa oдлучуjући фaктoр приликoм прoвoђeњa пoступкa приjaмa у службу, рeкao je зaступник Бoрис Mилoшeвић

Large sabor  %c4%87irilica

Nije točno da je 15 policajaca, iz Srbije dobilo poziv za regrutaciju (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik, reagirao je na navode Hrvatskih suverenista koji su podigli buku zbog navodnog sigurnosnog problema na istoku zemlje. Suverenisti su u javnosti plasirali neprovjerenu informaciju o 15 i više hrvatskih policajaca s dvojnim državljanstvom, hrvatskim i srpskim, koji su dobili pozive iz Srbije za regrutaciju. Naveli su da su određeni policajci iz PU Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske dobili pozive iz Srbije za regrutaciju, odnosno da se odazovu na upis u evidenciju Vojske Srbije u tamošnjim vojnim centrima.

Hrvatska desnica uočila je novu šansu za potpirivanje međuetničkih tenzija zbog slučaja 21-godišnjeg policajca iz Mirkovaca koji se u novembru 2022. upisao u vojnu evidenciju Srbije. Policajac je udaljen s dužnosti i čeka ga disciplinski postupak. Iz Policijske uprave vukovarsko-sremske ocijenili su da je policajac "teško naštetio interesima službe i njezinu ugledu, a time je dovedena u pitanje njegova dostojnost za obavljanje policijske službe." Milošević je kazao da su policijski službenici s dvojnim državljanstvom dva puta u nekoliko dana bili meta političkih govora u Saboru i tema na konferenciji za medije, a proziva ih se za državni udar.

- Sve to zbog jednog slučaja. Naglašavam - jednog slučaja, jednog mladog čovjeka koji je pogriješio u postupanju s administracijom i sad za to snosi posljedice jer je pokrenut disciplinski postupak. Ali to očigledno nije dovoljno pa se provodi linč. Govori se o mobilizaciji, ratovanju, odavanju vojni tajni i sličnom - rekao je Milošević. On je naveo da je uvjet za prijem u policiju hrvatsko državljanstvo, dok nacionalnost nije zakonski uvjet niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom provođenja postupka prijama u službu. Postoji, nastavio je zastupnik, institut prava prednosti prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina koji se u praksi, nažalost, ne provodi. Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik MUP-a i proći nužnu sigurnosnu provjeru.

- Ako je taj jedan slučaj problematičan, sistem ga je na vrijeme prepoznao i on se institucionalno rješava. Ali to nije dovoljno, namirisala se krv i sad se taj slučaj diže kao nacionalna tema. Da se priča pojača, govori se o 15 policajaca koji su dobili poziv i odazvali se za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije. Ta totalno neprovjerena informacija se uhvatila u medijima kao utvrđena činjenica. Ide se tako daleko da se prozivaju ne samo policajci koji imaju srpsko državljanstvo, već svi građani Republike Hrvatske koji imaju srpsko državljanstvo. Postavljam pitanje: zašto je problem samo srpsko državljanstvo? Izbacimo iz vojske, MUP-a i sigurnosnih službi sve koji imaju dvojno državljanstvo, bilo koje, ne samo i srpsko i riješili smo problem. Ovdje se linčuje mladog čovjeka koji je pogriješio i gradi lomača za ostale koji ništa nisu zgriješili - poručio je Milošević.

Podsjetio je da se ovo ne događa prvi put. Prije nekoliko mjeseci, taman prije početka Svjetskog prvenstva u nogometu, desnica je prozivala jednu školu u Vukovaru, tvrdeći da je u njoj "zabranjen dres hrvatske reprezentacije i da je to odlučio ravnatelj koji je Srbin i član SDSS-a".

- Nema veze što ravnatelj nije član niti jedne stranke niti je "zabranio dres". Ravnatelj je Srbin i to je dovoljno da mu se crta meta i da se narušavaju dobri međunacionalni odnosi u školi. Time se unosi nemir među nastavnike i učenike. Drugi primjer, dizana je tenzija zbog svadbene kolone u kojoj se vijorila srpska zastava. Postavljano je pitanja zašto policija nije na to reagirala. Policija je reagirala kažnjavanjem nositelja zastave zbog kršenja javnog reda i mira. Nije spomenuto da je isti automobil imao i hrvatsku zastavu. Mogli bismo reći da sve svadbene kolone krše javni red i mir. Kad god se može pokušava se dizati tenzija, i to u sredinama u kojima su međunacionalni odnosi osjetljivi. To je sramotno i nepotrebno - naveo je Milošević i još jednom ponovio da, koliko god se netko trudio dokazati suprotno, nema slučajeva o velikom broju hrvatskih policajaca s dvostrukim državljanstvom koji primaju vojne pozive za mobilizaciju u Srbiji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više