Novosti

Politika

Antikorupcijsko cvijeće

Odlukom Sabora u Antikorupcijskom vijeću u narednom će periodu sjediti gost ‘Bujice’ Gordan Žmuk, kandidatkinja HNiP-a Smiljanka Škugor Hrnčević, Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji, a ime Davorke Budimir u posljednji tren je zamijenjeno onim Ivice Kruhoberca

Ultrakonzervativci i njima bliske desničarske organizacije prošlog petka dočepali su se još jedne ‘pozornice’ s koje mogu nastupati. Naime, Hrvatski sabor potvrdio je imenovanja brojnih vanjskih članova i članica saborskih odbora, ali i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, tijela poznatijeg kao Antikorupcijsko vijeće.

Kako Novosti doznaju, sdp je podržao Kalogjeru Brkić, Most najprije Budimir, potom Kruhoberca, a glas Roglića. Škugor Hrnčević, Žmuk i Planinić izbor su dakle vladajuće većine

U Antikorupcijsko vijeće izabrano je šest vanjskih članova jer je riječ o jedinom saborskom tijelu u kojem većinu čine vanjski članovi. Upravo je ta činjenica sprječavala raniji početak njegovog rada. Članom vijeća postao je Gordan Žmuk, diplomirani kriminalist kojega je predložio Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. Žmuk je do sada javnosti bio poznat zahvaljujući medijskoj eksponiranosti koju su mu pružili ekstremno desni mediji, poput portala Dnevno.hr i Kamenjar.com, i po gostovanju u TV emisiji ‘Bujica’ notornog Velimira Bujanca. U Antikorupcijsko vijeće izabrana je i novinarka te nekadašnja urednica Hrvatske izvještajne agencije (Hina), Smiljanka Škugor Hrnčević, koja je 26. rujna 2016. godine dobila otkaz jer je Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji, političkoj stranci, bez dopuštenja proslijedila radnu verziju Hininog teksta o dugovima bivše tvrtke Dijane Šucbah Mrsić, supruge SDP-ovca Miranda Mrsića. Informacija da je saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, čiji je zadatak da predloži članove vijeća koje potom biraju saborski zastupnici, naumio predložiti upravo Škugor Hrnčević javnosti je postala poznata istoga dana kada je objavljena i informacija o nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je odluka o njenom izvanrednom otkazu bila zakonita. Smiljanki Škugor Hrnčević, koju je kandidirala navodno strukovna, a zapravo desničarsko-propagandna organizacija Hrvatskih novinara i publicista (HNiP), ovo neće biti prvi put da sudjeluje u radu Antikorupcijskog vijeća, baš kao ni poduzetniku Branku Rogliću, razočaranom donatoru Mosta i vlasniku brojnih tvrtki. Njega je za članstvo u Vijeću predložila Hrvatska udruga poslodavaca.

Među novoizabranim članicama i članovima nalazi se i novinarka Ivana Kalogjera Brkić, nekadašnja glavna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kada mu je na čelu bio aktualni predsjednik Antikorupcijskog vijeća, SDP-ov Željko Jovanović. Kalogjeru Brkić predložilo je Hrvatsko novinarsko društvo, strukovna organizacija koja je negodovala zbog činjenica da nijedan od njihovih kandidata nije izabran u Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Prilikom izbora članova i članica Vijeća posebnu pozornost privukla je udruga Transparency International Hrvatska (TIH), odnosno njezina čelnica Davorka Budimir. Prema prvom prijedlogu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora, koji je donesen u četvrtak, Budimir je bila jedna od šest kandidatkinja predloženih za izbor u Antikorupcijsko vijeće, da bi u roku od 24 sata njeno ime bilo uklonjeno s popisa predloženih. Najvjerojatniji razlog za takvu ekspresnu promjenu je niska razina ugleda i kredibiliteta udruge kojoj je Budimir na čelu. Naime, hrvatsku podružnicu je centrala Transparency Internationala 2015. godine obavijestila o odluci kojom im je ukraćena akreditacija za članstvo u tom međunarodnom pokretu.

Udruga U ime obitelji svoje šovinističke aktivnosti pokušava zapakirati u borbu protiv korupcije. Trenutno to čini kroz najavu referendumske inicijative za oduzimanje saborskih mandata predstavnicima manjina

- Akreditacija im je formalno oduzeta u ožujku 2016. godine. Nemaju pravo koristiti ime i logo Transparency Internationala, na što smo upozoravali u više navrata - rekla je za Novosti još u travnju ove godine glasnogovornica Transparency Internationala te dodala da ta međunarodna organizacija razmišlja o poduzimanju daljnjih pravnih radnji.

Kao glavne razloge za oduzimanje licence hrvatskoj podružnici ta je organizacija u službenim priopćenjima navela slabu suradnju s ostalim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj, nesposobnost da se osiguraju potrebna financijska sredstva te nezadovoljavajuću kvalitetu i utjecaj aktivnosti TIH-a. No Davorka Budimir već godinama opovrgava te navode, a udruga upitnog legaliteta u Hrvatskoj i dalje djeluje legalno.

- Udruga Transparency International Hrvatska upisana je pod tim nazivom u Registar udruga Republike Hrvatske, a Zakon o udrugama ne predviđa slučaj oduzimanja međunarodne akreditacije kao osnovu za prestanak djelovanja udruge ili za aktiviranje neke druge odredbe Zakona - rečeno je Novostima iz Ureda za udruge.

Isključivanje Davorke Budimir s liste koju je Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odaslao u daljnju saborsku proceduru oslobodilo je prostor za izbor novog člana. Riječ je o Ivici Kruhobercu, glavnom uredniku Varaždinskih vijesti koje su ga i kandidirale za tu poziciju. Zanimljivo je da je Kruhoberec također član TIH-a.

- Davorku Budimir kao članicu Vijeća pri Odboru za izbor zagovarao je Most. Međutim, promijenili su stav zbog čega smo kao Odbor promijenili odluku i predložili Kruhoberca - potvrdio je za Novosti SDP-ov Arsen Bauk, član saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Marko Vučetić, član saborskog Kluba zastupnika Mosta i spomenutog Odbora, objasnio je da je promijenio svoje mišljenje neovisno o željama Kluba, naglašavajući kako nije član te stranke, ali i da se ne sjeća od kojeg je točno kluba došao prijedlog da se promjene kandidati.

- Sjećam se da je na istom Odboru gospođa Budimir bila kandidatkinja i za članstvo u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Prilikom obavljanja javnih funkcija trebamo imati specifične interese, a ne da nam interes bude javna prisutnost. Gospođa Budimir prijavila se i za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i za Antikorupcijsko vijeće pa mi se čini da kod nje postoji motivacija da bude javno prisutna. Čini mi se da kod članova Antikorupcijskog vijeća želja za javnim eksponiranjem ne bi trebala biti toliko izražena. To je razlog zašto sam više bio za kandidata nego za kandidatkinju - pojasnio je Vučetić, doktor filozofije, inače član triju saborskih odbora: Odbora za pravosuđe, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Zanimljivo je da se navodni antikorupcijski napori TIH-a i njegove predsjednice redovno promoviraju na portalu Narod.hr, propagandnom glasilu ultrakonzervativne udruge U ime obitelji, čiji je član Krešimir Planinić također izabran u Antikorupcijsko vijeće. Predlagatelj Planinićeve kandidature je, očekivano, udruga U ime obitelji u kojoj je taj odvjetnik član Upravnog odbora. Međutim, u javno dostupnom statutu udruge, koji je 2015. potpisao sam Planinić, pitanje suzbijanja korupcije ne spominje se ni u jednom od 12 navedenih ciljeva, kao ni u brojnim navedenim djelatnostima za postizanje tih ciljeva. Udruga U ime obitelji već je poznata po tome što svoje šovinističke aktivnosti pokušava zapakirati u borbu protiv korupcije, bilo da je riječ o pozivanju na prestanak financiranja tjednika koji upravo čitate ili najavu referendumske inicijative za oduzimanje saborskih mandata političkim predstavnicima nacionalnih manjina. ‘To nije antisrpski, već antikorupcijski referendum’, poručila je predsjednica udruge Željka Markić, pokušavajući još jednom zamaskirati stvarne ciljeve najavljene referendumske inicijative, baš kao što je to činjeno prilikom homofobnog referenduma o definiciji braka kojim je u konačnici promijenjen Ustav.

Na upitne kompetencije predloženih kandidata za Antikorupcijsko vijeće uoči njihovog izglasavanja u Saboru osvrnuo se i Željko Jovanović. ‘Ovdje je predloženo da predstavnik nevladinih udruga koje se bave problemom korupcije bude iz udruge U ime obitelji. Ja vas pitam: je li se udruga U ime obitelji do sada na bilo koji način bavila suzbijanjem i problemom korupcije osim što je korumpirana u odnosu s Bandićem zbog čega je na sudu? Kako takav predstavnik može u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije predstavljati civilno društvo koje se bavi problemom korupcije, a nije, recimo, bilo mjesta za predstavnika GONG-a koji je dokazano tijelo koje se bavi problemom korupcije?’ rekao je Jovanović i podsjetio na takozvanu aferu Štandovi. Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u toj je aferi optužen da je sa suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji omogućio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna na način da im je bez naknade ustupio štandove na kojima su prikupljali potpise za spomenuti referendum o definiciji braka.

Vrijedi se stoga zapitati ne samo zbog čega je udruzi Željke Markić važno sudjelovati u Antikorupcijskom vijeću, već čijim je zalaganjem unutar parlamentarne većine, prvenstveno HDZ-a, došlo do izbora upravo ovih šest članova u to tijelo. Kako Novosti doznaju od dobro upućenih izvora, izbor članova je dogovorom među vladajućima i opozicijskim strankama podijeljen u omjeru tri naprema tri. SDP je tako podržao Ivanu Kalogjeru Brkić, Most najprije Davorku Budimir, a potom Ivicu Kruhoberca, a GLAS Branka Roglića. Smiljanka Škugor Hrnčević, Gordan Žmuk i Krešimir Planinić izbor su dakle vladajuće većine premijera Andreja Plenkovića. I dok je poprilično jasno da će udruga Željke Markić Antikorupcijsko vijeće koristiti kao platformu za jačanje svoje pozicije u javnosti, kojoj konstantno nameće povratak u srednji vijek, odgovor na pitanje čiji su interesi prevladali unutar HDZ-a, odnosno vladajuće većine, nešto je teži. Jer dok se premijer Plenković, koji se nalazi u sukobu s radikalno desnim krilom svoje stranke, nastoji javno prikazati kao zastupnik umjerene struje, ovakvi događaji pojačavaju sumnju u iskrenost njegovih nastupa. Bilo kako bilo, ultrakonzervativci i njima bliski desničari i ovu će priliku objeručke prihvatiti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više