Novosti

Politika

Anja Šimpraga: Voda mora biti dostupna svakom domaćinstvu

Na područjima Hrvatske na kojima žive pripadnici srpske zajednice treba sanirati ili izgraditi vodovod u 145 sela s oko 5100 domaćinstava, kazala je saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga

Gvpjwez1t7cg5gkgc5o8kzkdz1o

Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Govoreći u okviru slobodne rasprave u ime Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru Anja Šimpraga kazala je u srijedu da prema podacima te stranke, na područjima gdje živi pripadnici srpske zajednice, postoji potreba za sanacijom i izgradnjom vodovoda u 145 sela s oko 5100 domaćinstava.

‘Ne mogu ne spomenuti stanovnike sela Kolarina koji se nalaze na području grada Benkovca, koji su ostali bez priključka iako je do njih izgrađena vodoopskrbna mreža u Perušiću Benkovačkom u 2019. godine. Razlog je, naravno, bila ekonomska isplativost i nedovoljan broj stanovnika, što ne bi trebao biti jedan od kriterija. Opskrbu vodom u većini sela vrše dobrovoljna vatrogasna društva i komunalna poduzeća autocisternama koje im sezoni na korištenje dodijeli Ravnateljstvo za robne zalihe‘, kazala je Anja Šimpraga.

Također je istaknula da su razvijenije općine poput Biskupije i Ervenika, preko dobrovoljnih vatrogasnih društava, vlasnice svojih cisterni što im znatno olakšava dovođenje vode. ‘DVD-i Biskupija i Ervenik u sezoni prevezu i do 700 tura pitke vode s kojom ljudi pune bunare, odnosno gusterne. Za takva DVD-e u Kninu, Kistanjama, Gračacu, Erveniku, Biskupiji, ali i u drugim sredinama, treba osigurati nove auto-cisterne koje će, uz prijevoz pitke vode, služiti i za gašenje požara koji su sve učestaliji, što zbog ljudskog faktora, ali i klime. Sjetimo se samo 2017. godine kada su na području Dalmacije harali požari, a spomenuta vatrogasna društva nisu imala adekvatna vozila. Ako nije izgrađena javna vodoopskrbna mreža ljudima u Bratiškovcima, Vaćanima, Bribiru, Očestovu, Polači, Žagroviću, Vrbniku, Mokrom Polju, Otonu, Pliskovu, Nuniću, Bilišanima, Mutiliću, Brotnji, barem im možemo pružiti kvalitetnu uslugu u novim auto-cisternama da ne razmišljaju o kvaliteti dopremljene vode. Paralelno pozivam da se osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju vodovoda kako bi ojačali sela, jer bez sela nema ni opskrbe hrane, ali nema ni života‘, objasnila je zastupnica SDSS-a upozoravajući da je dio građana Hrvatske diskriminiran jer im nije dostupna voda kao najvažniji resurs. Dodala je i da je na javnu vodoopskrbu priključeno 97% stanovništva RH, a na lokalnu 1,6% te da gubitak iz javnog vodovoda iznosi velikih 80%.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više