Novosti

Svijet

Al Jazeera protjerana iz Izraela

"Novinari Al Jazeere čine štetu izraelskoj sigurnosti i potiču na mržnju protiv izraelske vojske. Došlo je vrijeme da se ta Hamasova propagandna mašina protjera iz naše zemlje", rekao je Netanjahu koji ima ovlasti zabraniti nepoćudne medije

Large aljaz

Među više od stotinu dosad ubijenih novinara u Gazi velik broj njih radio je upravo za Al Jazeeru

Izraelske vlasti u nedjelju, 5. svibnja, izvršile su raciju u dopisništvu televizije Al Jazeera (AJ) u Jeruzalemu nakon što se prethodno premijer Benjamin Netanjahu obratio javnosti rekavši da je sigurnosni kabinet potvrdio njegovu direktivu da se Al Jazeeri zabrani izvještavanje iz Izraela.

„Novinari Al Jazeere čine štetu izraelskoj sigurnosti i potiču na mržnju protiv izraelske vojske. Došlo je vrijeme da se ta Hamasova propagandna mašina protjera iz naše zemlje“, rekao je Netanjahu, koji je na društvenim mrežama ovu televiziju nazvao „terorističkim kanalom“.

Nakon te odluke Al Jazeera je emitirala unaprijed snimljeno obraćanje dopisnika iz Istočnog Jeruzalema Imrana Khana, koji je podsjetio da je 1. travnja izraelski parlament izglasao odluku kojom se premijeru daje ovlast da zabrani nepoćudni medij. To uključuje pristup web stranici bez obzira na to imaju li korisnici plaćenu pretplatu te nalaze li se serveri unutar ili izvan Izraela. Zakonom se omogućava i konfisciranje uređaja kojim netko pokuša pristupiti zabranjenom sadržaju. Predviđa se i globa za internet poslužitelja domaćina Al Jazeerine web stranice, a u potpunosti je zabranjen i prijenos svih televizijskih sadržaja.

Zakon, koji je u Knesetu izglasan sa 70 glasova za i 10 protiv, Netanjahuu daje pravo da sličnu zabranu naredi protiv bilo kojeg drugog stranog medija koji operira u zemlji a ne sviđa mu se njegov način rada.

Izglasan je nekoliko dana nakon što je AJ emitirao video snimku na kojoj se vidi kako izraelski vojnici u sjevernoj Gazi pucaju na dva nenaoružana Palestinca, od kojih jedan s rukama u zraku drži komad bijele tkanine u znak predaje. Na snimci se vidi i kako izraelski buldožer tijela ubijenih Palestinaca zakopava u pijesak na mjestu na kojemu su ubijeni, vrlo blizu lokacije na kojoj je neprofitna organizacija World Central Kitchen nešto ranije iskrcala hranu dovezenu u Gazu brodom sa Cipra.

Richard Falk, bivši UN-ov izaslanik za ljudska prava na okupiranim palestinskim područjima i profesor emeritus međunarodnog prava na američkom Sveučilištu Princeton, AJ-u je tada rekao da snimka „nedvosmisleno pokazuje karakter izraelskih zločina koji se događaju na dnevnoj bazi“, opisavši taj karakter kao „genocidan“. Organizacija Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, čiji je Falk predsjednik, dokumentirala je već broj sličnih slučajeva egzekucija palestinskih civila iz blizine.

Snimka koju je AJ objavio nastala je nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnost UN-a jednoglasno izglasalo rezoluciju kojom se tražio prekid vatre u Gazi za vrijeme mjeseca ramazana, uz suzdržanost, a ne uobičajeni veto, predstavnika SAD-a.

Budući da ju ne bi bilo moguće provesti, izraelska zabrana ne odnosi se na palestinska područja, pa tako ni na Pojas Gaze. Al Jazeera ima redakcije u Jeruzalemu, na Zapadnoj Obali i u Gazi, a jedan je od rijetkih međunarodnih medija koji na svakodnevnoj bazi izvještava o ratu u Gazi, uz velik broj izjava svjedoka izraelskih ratnih zločina.

Među više od stotinu dosad ubijenih novinara u Gazi velik broj njih radio je upravo za Al Jazeeru, čiji je šef ureda u Gazi Wael al Dahdough u prosincu ranjen u zračnom napadu. U istom napadu ubijeno je pet članova njegove obitelji, dok mu je tada preživjeli sin Hamza, također novinar Al Jazeere, ubijen dva mjeseca kasnije.

Izraelska vojska u svibnju 2021. godine raketirala je poslovnu zgradu u Gazi u kojoj su bili smješteni uredi Al Jazeere i Associated Pressa, a Reporteri bez granica najavili su tada da će zatražiti od tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda u Haagu da razmotri može li se taj napad tretirati kao ratni zločin.

Godinu dana kasnije u izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Jeninu na Zapadnoj obali metkom u glavu ubijena je novinarka Al Jazeere Širin Abu Akleh. Abu Akleh je nosila prsluk s novinarskom oznakom, a balističkom analizom ustanovljeno je da je ubijena metkom koji može probiti oklop kakav koristi izraelska vojska, no za egzekuciju novinarke nikada nitko nije odgovarao.

Organizacija Odbor za zaštitu novinara (CPJ) objavila je lani da je izraelska vojska u posljednje 22 godine, koje su prethodile sadašnjoj ofanzivi na Gazu, ubila najmanje 20 novinara bez da je za to itko odgovarao. Većina ubijenih su Palestinci, no ima i stranih novinara, primjerice talijanski reporter Associated Pressa Simone Camilli i britanski snimatelj i filmaš James Miller.

Dva dana prije zabrane Al Jazeere, na Dan slobode medija 3. svibnja, na prijedlog Reportera bez granica palestinskim novinarima koji izvještavaju iz Gaze dodijeljena je nagrada UNESCO/Guillermo Cano. Primio ju je u ime kolega predsjednik Sindikata palestinskih novinara i potpredsjednik Međunarodne federacije novinara Naser Abu Baker, koji je rekao da je ono što se događa u Gazi jedan od „najdugotrajnijih i najsmrtonosnijih napada na medijske slobode u povijesti“, a nagrada svjedoči da novinare u Gazi „svijet nije zaboravio“.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više