Novosti

Kronika

ZVO-u rekordna svota

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić potpisao je ugovor sa Savetom za nacionalne manjine kojim će ova institucija finansirati kulturni amaterizam Srba i časopis Izvor u iznosu od 1.166.000 kuna

Large 4

Srđan Jeremić, predsednik ZVO-a

Predsednik Zajedničkog veća opština (ZVO) iz Vukovara Srđan Jeremić potpisao je ugovor sa Savetom za nacionalne manjine kojim će ova institucija finansirati kulturni amaterizam Srba na prostoru delovanja ZVO-a i časopis Izvor čiji je izdavač ZVO.

Za 2021. godinu Savet je za finansiranje ovih potreba izdvojio 1.166.000 kuna što su dosada najveća odobrena sredstva ZVO-u za kulturu i medije. ZVO će za svoje manifestacije i medije dobiti 750.000 kuna, a razlika u iznosu usmerena je prema kulturno-umetničkim društvima na području dve najistočnije hrvatske županije, koja su putem ZVO-a aplicirala za sredstva. Što se samog ZVO-a tiče časopisa Izvor, sredstva su povećana sa 450.000 na 470.000 kuna.

Finansirane su i brojne manifestacije kojima je ZVO organizator ili suorganizator, a koje će biti održane tokom 2021. godine. Unatoč teškoj pandemijskoj godini, a sukladno tome i financijski izazovnoj, Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske na svojoj 94. Sednici, koja je održana polovinom aprila, doneo je odluku o rasporedu sredstava koja se u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina u 2021. godini. U Državnom proračunu planirane su tekuće donacije u iznosu od 46.194.500 kuna što predstavlja 10 posto više sredstava nego u 2020. godini kada je bilo odobreno 41.995 kuna.

Odlukom o rasporedu sredstava za 2021. godinu predviđeno je neposredno sufinanciranje 88 udruženja (sa 127 članica), bilateralnih programa kao i programa za stvaranje pretpostavki za ostvarivanje kulturne autonomije romske nacionalne manjine, u ukupnom iznosu od 47.594.500 kuna što u odnosu na 2020. godinu predstavlja povećanje za 4.199.500 kuna odnosno za 9,7 posto. Osigurana sredstva namenjena su za programe udruženja i ustanova nacionalnih manjina prijavljene na Javni poziv za predlaganje programa za ostvarivanje kulturne autonomije iz područja informisanja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora te programa kojima se stvaraju pretpostavke za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više