Novosti

Kultura

Zbornik o Podravskoj republici

Knjiga kroz deset članaka govori o životu stanovnika na sjeveru Hrvatske, borbama i progonima, partizanskoj vlasti na slobodnom teritoriju između 1943. i 1944. te kulturi sjećanja poslije rata

Large informator  zbornik  %c4%87irilica

Naslovnica Zbornika

Zaslugom Povijesnog društva Koprivnica, iz štampe je izašao zbornik radova o poznatoj partizanskoj Podravskoj republici koja je kao slobodni teritorij između 1943. i 1944. godine djelovala na prostoru sjeverozapadne Hrvatske.

Urednik je predsjednik Antifašističkog udruženja Varaždinske županije i ludbreški historičar Milivoj Dretar. Zbornik donosi publicističke i naučne tekstove u kojima su objašnjeni historija, rad i postignuća Podravske republike u okolnostima Drugog svjetskog rata.

U ovom vrijednom historijskom djelu moguće je pronaći velik broj do sada nepoznatih činjenica. Zbornik bi trebao poslužiti mladim generacijama kako bi se što objektivnije upoznale s historijom partizanskog pokreta, antifašističkim vrijednostima te naprednim idejama mira, tolerancije i socijalne pravde.

Zbornik radova kroz deset članaka govori o životu stanovnika na sjeveru Hrvatske, borbama i progonima, partizanskoj vlasti na slobodnom teritoriju te kulturi sjećanja poslije rata. Veliki slobodni teritorij egzistirao je ukliješten između Hitlerova 3. Rajha na zapadu, Hortijevih snaga na sjeveru te ostatka Hrvatske pod kontrolom ustaša.

Većina Podravaca danas ne zna kuda se prostirala Podravska republika i koji grad joj bio sjedište, kada su oslobođene Varaždinske Toplice, Ludbreg, Koprivnica, Đurđevac, tko je bio često citirani Ante Dobrila Pepo.

Kako to da je Podravska republika nastala baš ujesen 1943., kada fašisti trpe velike gubitke, a saveznici polako, ali sigurno idu korak po korak prema pobjedi? Na preko stotinu stranica autori Mira Kolar, Hrvoje Petrić, Ivo Goldstein, Milivoj Dretar, Josip Jagić i drugi pokušali su dati odgovore na neka od pitanja koja se postavljaju i danas.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više