Novosti

Politika

Za sud pozdrav 'Za dom spremni' nije u eksplicitnoj vezi s ustaškim obilježjima

Visoki prekršajni sud u pravomoćnoj presudi kaže da je općepoznato kako se Thompsonova pjesma s ustaškim pozdravom tokom rata svakodnevno i neprekidno izvodila, 'ohrabrujući i pozivajući na obranu domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina'

Niqaich83exk9mxqbtpan2pbqz3

S koncerta Marka Perkovića Thompsona (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

U današnjem Jutarnjem listu objavljeni su dijelovi pravomoćne oslobađajuće presude Marku Perkoviću Thompsonu koju je u oktobru prošle godine donijelo tročlano vijeće VPS-a pod predsjedanjem sutkinje Anđe Ćorluke. Šibensko-kninska policija protiv Thompsona je podnijela tri optužna prijedloga zbog uzvikivanja pokliča ‘Za dom spremni‘ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave‘. Thompson je s publikom poklič izgovorio 2015. i 2016. u Kninu te 2017. u Vodicama.

Prema opisu policije, Thompson je u sva tri slučaja na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave‘ uzviknuo ‘Za dom‘, zatim sačekao da mu publika uzvrati – ‘spremni‘, da bi nakon toga i sam uzviknuo ‘spremni‘.

Policija tvrdi da je time svjesno i namjerno poticao na mržnju zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, jer se taj pozdrav koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima NDH i kao takav je ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije uz izražen prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti.

U presudi koje je objavio Jutarnji list, Visoki prekršajni sud je potvrdio argumentaciju nižeg Općinskog suda iz Šibenika, prema kojoj nema prekršaja protiv javnog reda i mira jer nitko od sudionika Thompsonovih koncerata u Kninu i Vodicama nije negodovao niti je bio uznemiren zbog izvikivanja pozdrava ‘Za dom spremni’.

Tročlano sudsko vijeće VPS-a navodi da policija u svojoj žalbi ‘zanemaruje činjenicu kako se radi o autorskoj pjesmi koju je Thompson izvodio na legalno organiziranim koncertima, kao i činjenicu da je ta pjesma registrirana u Hrvatskom društvu skladatelja i da za nju pjevač već godinama prima od ZAMP-a naknadu za autorska prava‘. ‘Općepoznato je kako se ista pjesma upravo s inkriminirajućim uvodnim stihom tijekom Domovinskog rata, prilikom obrane naše zemlje svakodnevno i neprekidno izvodila, upravo ohrabrujući i pozivajući na obranu domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina’, stoji u obrazloženju koje prenosi Jutarnji list..

Navodi se da u konkretnim slučajevima ‘nije dokazano da je upravo sporni pozdrav koji je sastavni dio stihova pjesme ‘Bojna Čavoglave‘ izvođene od strane okrivljenika u eksplicitnoj vezi s ustaškim obilježjima niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svjedoka i policijskih službenika proizlazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili niti jednu pritužbu građana. Dakle u nedostatku dokaza koji bi upućivali na drugačiji zaključak, ovaj sud je odbio navode žalbe tužitelja i potvrdio prvostupanjsku presudu’, zaključa je vijeća VPS-a.

Šibensko-kninskoj policiji, koja ne odustaje od osporavanja pravomoćne presude, preostaje da pošalju tzv. prijedlog za zaštitu zakonitosti, a da li će ovaj slučaj dospjeti na Vrhovni sud, ovisi o DORH-u.

‘Ako Vrhovni sud prihvati zahtjev DORH-a, pravomoćna presuda u slučaju Thompson bi se ukinula, a posljedično bi u vodu palo i ‘pravno mišljenje’ Visokog prekršajnog suda zauzeto na sjednici svih sudaca 3. lipnja‘, navodi se u članku Jutarnjeg lista.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više