Novosti

Politika

Vodstvo Here samo sebi povećalo plaću 5000 kuna

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije, na čelu s predsjednikom Danijelom Žambokijem, u lipnju je samo sebi povećalo plaću za 5000 kuna i uz to diglo naknadu za topli obrok na maksimalni iznos od 5000 kuna

Large zamboki

Daniel Žamboki, donedavni predsjednik Upravnog vijeća Here (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije, na čelu sa sada već bivšim predsjednikom Danijelom Žambokijem, sredinom lipnja ove godine donijelo je odluku kojom je sebi povećalo mjesečne plaće oko 5000 kuna plus još godišnje 5000 kuna na ime toplog obroka.

Upravno vijeće je 13. lipnja, nakon savjetovanja s Radničkim vijećem, izmijenilo Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim je samo sebi povećalo plaće za otprilike 5000 kuna. Tako je predsjednik Upravnog vijeća Žamboki potpisao odluku kojom si povećava koeficijent s 4,2 na 4,8. Kako osnovica u Heri za plaće iznosi 8450 kuna, plaću je sa 35.490 kuna povećao na 40.560 kuna bruto. Prema prijavljenoj kartici Povjerenstvu za sukob interesa, Žamboki je u studenom 2021. imao plaću od 41.465,60 kuna, što ukazuje na još neke dodatke na koje ima pravo, tako da ne znamo puni iznos koji je primio za, primjerice, kolovoz ove godine.

Zamjeniku predsjednika UV-a Željku Vrbanu koeficijent je s 3,7 povećan na 4,3, odnosno plaća mu je skočila sa 31.265 kuna na 36.335 kuna, dok su primanja članovima UV-a Daliboru Pudiću, Nikolu Vištici i Alenki Kinderman Lončarević višim koeficijentom (sa 3,5 na 41,) sa 29.575 dignuta na 34.645 kuna. Radi se o bruto iznosima.

Osim toga, opet nakon savjetovanja s Radničkim vijećem, isti dan Upravno vijeće dopunilo je Pravilnik o plaćama, naknadama plaća i drugim materijalnim pravima radnika na način da je samo sebi povećalo i iznos koji dobivaju za topli obrok. "Predsjednik Upravnog vijeća, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća i članovi Upravnog vijeća imaju pravo na novčanu paušalnu naknadu za podmirivanje troškova prehrane do visine maksimalnog neoporezivog iznosa sukladno poreznim propisima", stoji u odluci. S obzirom da je Vlada odredila da je maksimalni iznos u to svrhu neoporezivih 5000 kuna godišnje, ispada da će članici i članovima UV-a svaki mjesec taj iznos sjedati na račun, za razliku od ostalih zaposlenih u Heri koji topli obrok primaju po danu provedenom u tvrtki i to oko 35 kuna.

Uloga čelništva Here nakon afere u pokušaju izvlačenja čak milijardu kuna iz Ine još nije razriješena, ali su od vodstva kompanije digli ruke i iz HDZ-a. Kako je objavljeno, Hera je dopuštenje za trgovanje energentima davala različitim tvrtkama koje na to možda i nisu imale pravo. S druge strane, Žamboki je pred saborskim odborom tvrdio da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Nakon što je Vlada odbacila Herin izvještaj o radu, isto to su u petak jednoglasno napravili svi zastupnici. Podsjetimo da je u ponedjeljak Žamboki podnio neopozivu ostavku na funkciju. Članove i predsjednika Upravnog vijeća Here imenuje i opoziva Hrvatski sabor na prijedlog Vlade.

Opozicija je u raspravi, održanoj u četvrtak, pitala kako je moguće da Hera, kao regulator, s obzirom na sve informacije i ovlasti koje ima nije uočila ništa sumnjivo, prozvavši vodstvo da se izmotava i pokušava sa sebe otkloniti odgovornost za malverzacije s domaćim plinom. "Cijenu ove pljačke u ovom trenutku plaćaju svi građani Hrvatske višim računima za energente", kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, dok je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) izračunala da će ova afera svako kućanstvo koštati 727 kuna.

Neprihvaćanjem Herina izvješća Vlada je poslala jasnu poruku što misli o radu Agencije, kazao je Ivo Milatić, ali s obzirom na specifičan postupak imenovanja članova Upravnog vijeća, nije moguće u predloženom roku provesti zakonsku proceduru. Vlada, naglasio je, planira u najkraćem roku poduzeti sve moguće korake u vezi  razrješenja i izbora novih članova UV-a.

Žamboki je, inače, već u jednom mandatu bio na čelu Here koju je napustio s otpremninom od 12 plaća, što Vladu, međutim, nije spriječilo da ga prošle godine ponovno angažira i to uz prilično visoku plaću koju je kasnije sam povećao. Vlasnik je i dva skupa sata koje je prijavio u kartici – Hubolta od 80.000 kuna i IWC Portuguese od 50.000 kuna, a pažnju je zaokupila i osobna pozajmica vrijedna čak 1,25 milijuna kuna za koju mediji manipuliraju da ju je dao svom bratu, inače vlasniku lanca Žabac u kojem se prodaje jeftina hrana.

Nakon kratkotrajne karijere poduzetnika, Žamboki je radio u Jamnici, potom u Zagrebačkom holdingu gdje je dogurao do funkcije predsjednika Uprave Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva. Vodio je i Fond za regionalni razvoj, navodno kao kadar HSS-a. Bio je u HDZ-u, ali barem prema službenoj imovinskoj kartici, to više nije.

Iz Fonda je 2010. otišao u istu ovu Heru, koju je vodio do 2012. godine da bi od 2016. bio na funkciji pomoćnika trojici ministara graditeljstva. Uz to, čime se nije pohvalio u službenom životopisu, osam godina bio je predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke banke i to u razdoblju koje je obuhvaćeno USKOK-ovom optužnicom zbog sumnji u milijunske malverzacije.

Prema tvrdnjama RTL-ove emisije Potraga, nakon drugog dolaska u Heru zaposlio je osobnog vozača i još jednu tajnicu, premda Hera već ima dvije poslovne tajnice, tako da je ured predsjednika UV-a brojao osmero ljudi. Kad su čelnike Here pitali zašto su prvi potezi novog čelnika zapošljavanje vozača i još jedne poslovne tajnice, odgovorili su da su zaposleni sukladno potrebama Agencije i prema pravilniku o sistematizaciji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više