Novosti

Politika

Vjerski i politički spor

Na tribini SPD-a Privrednik razgovaralo se o sporu crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve

9wil5g5cs2yoy259l14tpycw74r

Tribina ‘Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori – Novi okvir za mržnju na Balkanu’, održana je u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu.

- Pravo je svake države da donese zakon koji reguliše položaj vjerskih zajednica, ali je ovo za Srpsku pravoslavnu crkvu diskriminatorni zakon jer ne priznaje subjektivitet SPC u Crnoj Gori i njime se otima veći dio njene imovine - izjavio je protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu, ističući da pri donošenju zakona nije konzultirana SPC. Naglasio je da je pitanje odnosa države i vjerskih zajednica drugačije riješeno u Hrvatskoj.

- Odnosi su uređeni u atmosferi dijaloga, SPC je prepoznata kao partner, a zakon je ovdje donesen u demokratskoj atmosferi. Osim toga, u Hrvatskoj je SPC manjinska vjerska zajednica, dok je u Crnoj Gori većinska jer pravoslavni vjernici čine preko 70 posto stanovništva – rekao je Lalić. Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) nazvao je ‘takozvanom’ i ‘minornom zajednicom’. Rekao je da se crnogorske vlasti prema crkvama i manastirima nisu odnosile kao prema svojoj baštini.

- Crkvu ne čine samo kler i objekti, nego i vjernici koji masovno protestvuju jer osjećaju da se radi o nečemu što ugrožava njihovu vjeru, pa će u tome i istrajati - rekao je Lalić. Historičar Hrvoje Klasić smatra da se ne radi o vjerskom nego o političkom i imovinskom pitanju.

- Kod Srba u Crnoj Gori i Srbiji, ali i kod elita, javlja se neosnovana panika – ustanovio je Klasić. Branimir Pofuk, kolumnist Večernjeg lista ustvrdio je da je spor države i SPC-a ipak crkveno pitanje.

- Crnogorski predsjednik Milo Đukanović odlučuje o pravoslavnim crkvama, pa ga je mitropolit Amfilohije ispravno pozvao da se prvo krsti. SPC je žrtva zbog poistovjećivanja nacije i crkve, rekao je Pofuk i podsjetio da najveću podršku CPC-u daje također nepriznata i minorna Hrvatska pravoslavna crkva.

Javljajući se iz publike, naučnik i dugogodišnji srpski aktivist Petar Lađević ustanovio je da ovaj spor srpsko-crnogorska stvar i da se radi o nasilnom uspostavljanju crnogorskog identiteta.

Arhimandrit Danilo Ljubotina također smatra da je spor crkvena stvar. ‘SPC u Crnoj Gori ima svoju istoriju, imovinu i vjernike koji su stali u odbranu svog identiteta’ - rekao je Ljubotina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više